Urmează un weekend fără restricții în plină pandemie de coronavirus, primul după două luni de zile. În condițiile ridicării stării de urgență din 15 mai și a unei stări de alertă care nu poate intra în vigoare mai devreme de luni, 18 mai, românii sunt pe cont propriu pentru a se apăra de coronavirus.
În acest weekend, autorităţile nu au decât să se bazeze pe seriozitatea ta că o să păstrezi măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului. Asta pentru că sunt mari şanse ca weekendul să fie unul fără restricţii, deoarece legea privind starea de alertă ar putea să nu intre în vigoare. Anunțul a fost făcut chiar de un fost judecător la Curții Constituționale, care a analizat ce înseamnhă acest context.
„Din păcate, vom avea un vid legislativ în acest weekend. Sigur că posibilităţile de a interveni în forţă, de coerciţie, sunt foarte limitate”, a spus, pentru Mediafax, fostul judecător CCR Toni
Greblă.
În aceste condiţii, şefii Guvernului se aşteaptă ca tu să dai dovadă de responsabilitate.
„Am atras atenţia încă de acum două săptămâni, înainte să ajungem în această situaţie, prin faptul că Guvernul nu s-a hotărât nici în ultimul moment ce fel de măsuri să ia. Şi în funcţie de măsură, trebuia să vadă ce stare va fi instaurată”, a mai spus Toni Greblă.
Starea de urgenţă încetează din 15 mai, iar legea privind starea de alertă ar putea intra în vigoare abia luni. Legile intră în vigoare abia după 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Termenul de trei zile se calculează pe zile calendaristice, începând cu data publicării şi expiră la ora 24:00 a celei de-a treia zi.
Pentru a preveni acest vid legislativ, Comisia juridică de la Camera Deputaţilor a modificat proiectul privind starea de alertă. Mai exact, a fost introdus un amendament care prevede că legea intră în vigoare de la publicarea în Monitorul Oficial, nu în 3 zile de la promulgare, aşa cum prevede Constituţia. Fostul preşedinte CCR Augustin Zegrean a declarat, însă, pentru Mediafax, că acest amendament este neconstituţional.