Walkaround Ford F-150 PowerBoost – Camioneta hibridă cu 400 CP – VIDEO
Ford F-150, cel mai vândut automobil în Statele Unite ale Americii, este disponibil acum și în România. Clienții au la dispoziție mai multe niveluri de echipare și motorizări.
Ford F-150 este un nume extrem de cunoscut în America de Nord. Camioneta americană are o tradiție de zeci de ani în spate și este cel mai vândut vehicul în Statele Unite ale Americii.
La începutul acestui an, dealerul Proleasing Motors anunța că pick-up-ul american va fi vândut și în România, oferind inclusiv garanție și un program de service pentru aceste modele.
Cât costă Ford F-150 în România?
În țara noastră, prețurile pornesc de la 65.500 de euro plus TVA. Cea mai accesibilă variantă este Ford F-150 XLT, dar vor fi disponibile 4 versiuni ale camionetei, în total. XLT este cea mai accesibilă dintre cele patru și folosește un motor V8 de 5,0 litri, același bloc motor regăsit și pe Mustang. Următoarea versiune în gamă este Lariat, care folosește același motor V8 de 406 CP și 555 Nm. Ford F-150 Lariat va costa în România 72.500 de euro plus TVA.
Urmează versiunea testată de noi, anume PowerBoost Limited, cea mai luxoasă dintre cele patru, ce are un preț de 95.500 de euro plus TVA. F-150 Limited poate fi ușor identificat grație accentelor cromate, jantelor de 22 de inch și interiorului premium. Pe acest nivel de echipare vom regăsi motorizarea de 3,5 litri V6 PowerBoost Hybrid de 436 CP și 773 Nm, cuplată la o cutie automată cu 10 rapoarte.
Este disponibil și F-150 Raptor, care este gândit pentru pasionații de off-road, fiind echipat cu amortizoare Fox speciale, anvelope all-terrain, dar și cu cel mai puternic motor. Raptor folosește un V6 de 3,5 litri, turbo, care dezvoltă 456 CP și 692 Nm cuplu maxim.
F-150 Limited este mai mult un cruiser confortabil, dar și destul de economic pentru gabaritul său, grație motorizării V6 hibrid. De asemenea, este și o mașină care poate tracta și transporta obiecte de mari dimensiuni în benă.
Totuși, dacă sunteți în căutarea unui adevărat cal de povară, primele două niveluri de echipare se vor dovedi a fi cele mai potrivite pentru transport, muncă pe șantier sau la fermă.