Volkswagen, acuzat că înşală clienţii în privinţa emisiilor poluante şi obligat să recheme sute de mii de maşini
Unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria Volkswagen este pe cale să înceapă în Statele Unite ale Americii, acolo unde oficialii guvernului american au obligat marca să recheme în service aproape 500.000 de modele Volkswagen şi Audi vândute începând cu 2008. Toate maşinile trebuie modificate astfel încât să fie conforme cu normele de poluare americane, pe cheltuiala companiei. În plus, Volkswagen ar putea fi penalizată cu până la 37.500 de dolari americani per maşină din cauza violării acestor norme.
Acţiunile companiei Volkswagen au coborât cu 12% pe bursa americană în urma anunţului, iar oficialii grupului au dat publicităţii o scrisoare în care îşi cer scuze pentru că au înşelat încrederea pusă de public în maşinile companiei şi afirmă că se pun la dispoziţia autorităţilor pentru investigaţii complete.
Oficialii agenţiei EPA (Agenţia de Protecţie a Mediului) au spus că problema a fost detectată pentru prima dată în 2014, de către un grup de cercetători de la Universitatea West Virginia. Aceştia au observat că emisiile de noxe ale motorului diesel de 2 litri de la Volkswagen erau mai mari decât normele americane atunci când era utilizat în condiţii reale de drum, faţă de cele arătate atunci când maşina era conectată la aparatele de testare a emisiilor, precum cele regăsite în atelierele ITP.
Autorităţile au preluat investigaţia şi au descoperit că vinovat de aceste variaţii imense se face un software care detectează conectarea maşinii la aceste aparate şi activează temporar sistemele de control al particulelor poluante, în special al noxelor, după care le dezactivează imediat ce maşina este deconectată de la aparate, astfel încât, în utilizarea zilnică, maşina nu corespunde celor pretinse atât în comunicatele Volkswagen, cât şi normelor americane – emisiile reale NOx, care se fac vinovate de afecţiunile pulmonare a milioane de oameni, sunt de 40 de ori mai mari decât cele impuse de lege în SUA!
Anchetatorii au regăsit acest software în mai multe versiuni ale motorizărilor diesel de pe modelele VW Golf, Jetta şi Beetle, pe modelele Audi A3 produse din 2009 încoace, precum şi pe modelele VW Passat produse din 2014 încoace.
Cynthia Giles, din partea EPA, a afirmat că “Volkswagen a ascuns acest fapt de EPA, de autorităţile statului California şi de consumatori. Nu ne aşteptam la aşa ceva din partea VW. Folosirea unui dispozitiv special gândit pentru a încălca normele de puritate a aerului este ilegală şi o ameninţare la adresa sănătăţii publice.”
Autorităţile au anunţat deja că Volkswagen va fi obligat să recheme în service cele cinci modele cu probleme şi să remedieze problema fără a taxa în vreun fel consumatorii. Compania va plăti cu siguranţă şi despăgubiri care vor fi de ordinul miliardelor de dolari. Aşteptăm să vedem dacă acelaşi software a fost folosit şi în Europa, caz în care consecinţele de imagine asupra mărcii Volkswagen, lider mondial al vânzărilor de automobile, vor fi extrem de mari, chiar în contextul în care compania pune accentul în comunicatele sale pe emisiile tot mai mici ale maşinilor sale.