Cu ce viteză au voie să meargă șoferii începători pe autostradă și pe drumurile naționale?
Sunt reglementări diferite în Codul Rutier pentru șoferii începători. Aceștia trebuie să circule cu o viteză diferită pe autostradă și alte tipuri de drum din afara localităților. Ce limite de viteză trebuie să respecte conform legislației în vigoare?
Șoferii care au mai puțin de un an de când au obținut permisul de conducere trebuie să respecte alte limite de viteză decât cele impuse conducătorilor auto cu experiență mai mare.
Astfel, potrivit articolului 50 din OUG 195/2002, viteza maximă admisă în afara localităților pentru cei care au mai puțin de un an de practică de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.
În concluzie, pe autostradă, șoferii începători nu au voie să depășească viteza de 110 km/h. Pe drumurile naționale, în afara localității, aceștia trebuie să respecte o limită de viteză de 80 km/h.
Ce alte obligații au șoferii începători pe lângă respectarea altor limite de viteză?
Respectarea unui regim diferit de viteză nu este singura regulă pe care trebuie să o respecte șoferii începători. În articolul 147, punctul 6 din regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 se arată că șoferii care au o vechime mai mică de un an de la obținerea permisului de conducere sunt obligați să aplice pe parbriz și pe lunetă semnul distinctiv care indică faptul că aceștia sunt începători.
Articolul 149 menționează că semnul distinctiv este un disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 de milimetri. În centrul său, se regăsește un semn al exclamării de culoare neagră, cu lungimea de 60 de milimetri și diametrul punctului de 10 milimetri.
Șoferii începători nu au voie să conducă autovehicule care transportă mărfuri sau produse periculoase. Nu le este permis să conducă vehicule destinate testării sau vehicule pentru probe. Acestora le este interzis să conducă vehicule destinate transportului public de persoane, inclusiv în regim de taxi.