Specialiștii Mercedes-Benz își doresc să duca siguranța auto la un cu totul și cu totul alt nivel în următoarele decenii, constructorul german dezvăluind recent un plan extrem de ambitios în acest sens. Este vorba despre strategia Vision Zero, prin care Mercedes își dorește ca numărul de accidente rutiere să ajungă la zero până în anul 2050.
Siguranța a reprezentat întotdeauna o prioritate pentru Mercedes-Benz, constructorul german investind de-a lungul anilor sume importante în această direcție. De altfel, marea majoritate a modelelor din portofoliul producătorului german sunt echipate de multă vreme cu o serie întreagă de sisteme pasive de siguranță, precum sunt airbag-urile sau caroseria cu zone de deformare în caz de accident sau sistemele ABS și ESP. Toate aceste sisteme au apărut inițial la modelele Mercedes-Benz, după care au fost preluate și de alte nume importante din industrie.
În ciuda tehnologiei extrem de avansate din domeniul siguranței auto, numărul accidentelor rutiere a rămas în continuare foarte ridicat. Mai mult decât atât, multe accidente se dovedesc a fi tragice. Potrivit cifrelor raportate de OMS, aproximativ 1.3 milioane de oameni își pierd viața în urma unor accidente rutiere în fiecare an. Totodată, între 20 și 50 de milioane de oameni sunt răniți în urma accidentelor rutiere în fiecare an.
Prin programul Vision Zero, Mercedes-Benz își propune ca până în anul 2030 să fie înjumătățit numărul de accidente fatale față de nivelul din anul 2020. Mai mult decât atât, germanii își doresc eliminarea completă a accidentelor rutiere până în anul 2050.
Pentru a putea face acest lucru, germanii au reconstituit și analizat peste cinci mii de accidente din ultimii 50 de ani. Toată această muncă a fost realizată de unitatea de Cercetare a Accidentelor din cadrul Mercedes, unitate înființată în anul 1969.
Rămâne de văzut dacă avansul tehnologiei va reuși să îi ajute pe cei de la Mercedes-Benz în implementarea acestui plan. La ora actuală, fiecare model al constructorului german este echipat cu mai bine de 40 de sisteme active de siguranță și cu alte sisteme inovatoare de siguranță.
Sursa: Motor1