Virajul la stânga în intersecții semaforizate: Cum se face corect această manevră

Publicat: 17 12. 2024, 09:34

Virajul la stânga în intersecții semaforizate se efectuează după anumite reguli. Iar șoferii, chiar dacă au verde la semafor, sunt obligați, în unele cazuri să acorde prioritate de dreapta.

Pentru a efectua corect virajul la stânga într-o intersecție semaforizată, trebuie să respecți mai multe reguli.

Selectarea benzii, înainte de a face manevra, apoi respectarea culorii semaforului și nu în ultimul rând, acordarea priorității de dreapta sunt doar câteva dintre aspectele ce trebuie luate în considerare.

Cum se face corect virajul la stânga în intersecții semaforizate

În momentul în care un șofer face virajul la stânga într-o intersecție semaforizată trebuie să respecte următoarele reguli:

  • să se poziționeze pe banda care permite efectuarea virajului;
  • să respecte indicatoarele și marcajele rutiere din acea intersecție (în unele situații, acestea interzic efectuarea unui viraj la stânga);
  • să semnalizeze din timp intenția de schimbare a direcției și să mențină semnalul stânga pe tot parcursul efectuării manevrei;
  • să respecte culoarea semaforului sau, dacă există, a semaforului dedicat virajului la stânga;
  • să acorde prioritate vehiculelor care vin din sens opus, în situația în care se impune acest lucru;
  • să acorde prioritate pietonilor, dacă marcajul rutier, indicatoarele sau regulile de circulație impun asta;
  • să se încadreze corect pe bandă, după efectuarea virajului la stânga.

În cazul drumurilor unde există un singur semafor pentru toate direcțiile, șoferii care virează la stânga trebuie să acorde prioritate celor care vin din sens opus, dacă aceștia primesc verde la semafor în același timp.

Pentru a efectua virajul, traversarea centrului imaginar al intersecției se va face prin mijloc. Astfel încât, dacă în acea intersecție se întâlnesc doi conducători auto care virează la stânga din sensuri opuse de mers, ei vor trece unul prin dreapta celuilalt.

Prioritate de dreapta, chiar dacă ai verde la semafor?

Există mai multe situații în care se aplică regula priorității de dreapta, chiar și în situația în care ai verde la semafor.

De exemplu, s-a iscat o adevărată controversă cu privire la o intersecție din București. Șoferii primeau verde la semafor, drumul cu prioritate vira la stânga, dar erau obligați să dea prioritate celor care veneau din sens opus.

Dacă avem un semafor care dă verde și la noi și la ceilalți, atunci suntem în situație de egalitate, deci sărim peste indicatoarele și marcajele rutiere. În această situație se aplică prioritatea de dreapta”, a explicat polițistul.

Așadar, în intersecții, ordinea de trecere este stabilită de:

  1. Semnalele polițistului;
  2. Semnalele luminoase și sonore ale mașinilor de intervenție (poliție, pompieri, salvare, etc.);
  3. Semnalele luminoase ale semaforului;
  4. Semnale luminoase sau sonore (la trecerea cu calea ferată, de exemplu);
  5. Indicatoarele rutiere;
  6. Marcajele rutiere;
  7. Regulile de circulație (prioritate de dreapta, de exemplu).

Astfel, semaforul este superior indicatorului rutier. Deci, într-o intersecție unde există indicator cu drum cu prioritate la stânga, dar și semafor care permite circulația din ambele sensuri pe direcția înainte sau la stânga, atunci indicatorul își pierde puterea.

Ceea ce înseamnă că cei care fac virajul la stânga au obligația de a acorda prioritate de dreapta, în cazul în care și cei din sens opus au primit verde la semafor.

VIDEO

Sursa: Tavi Perțea / YouTube