Vineri va începe sesiunea de toamnă a programelor Rabla Clasic și Rabla Plus. Bugetul total alocat este de aproape 500 milioane de lei
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunță startul pentru sesiunea de toamnă a programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.
Începând cu vineri, 1 septembrie 2023, Administraţia Fondului pentru Mediu va da startul ediției de toamnă a Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, care va rămâne valabilă până la data de 30 noiembrie 2023, conform unui comunicat publicat de AFM.
Cea de-a doua sesiune de înscriere pentru persoane fizice, persoane juridice și UAT-uri va avea un buget total alocat de aproape 500 de milioane de lei. Bugetul alocat Programului Rabla Clasic, pentru această etapă, este de 222 milioane de lei, iar pentru Programul Rabla Plus, de 272 milioane de lei.
Programele se vor desfăşura în limita sumelor alocate, în cea de-a doua etapă, după cum urmează. Pentru Rabla Clasic au fost alocate următoarele sume:
- persoane juridice – 53 milioane lei;
- persoane fizice – 159 milioane lei;
- UAT-uri şi instituţii publice – 10 milioane lei.
Pentru Rabla Plus au fost alocate 83.468.500 lei pentru persoane juridice, 155 milioane lei pentru persoane fizice şi 34 milioane lei pentru UAT-uri şi instituţii publice. De asemenea, AFM precizează că, în ceea ce priveşte Programul Rabla Clasic, prima de casare este de 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate.
Ce ecobonusuri se pot obține la prima casare prin Programul Rabla?
AFM informează că, la prima de casare se pot adăuga ecobonusuri:
- în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
- ecobonus în valoare de 1.500 lei pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
- ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
Pentru achiziționarea de motociclete noi al căror sistem de propulsie generează maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 7.000 lei, la care se pot adăuga:
- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui
sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC; - ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime
de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
„Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare în cuantum de 7.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. În situația în care optează pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei”, se arată în comunicatul AFM.
Ecotichetul nu va fi acordat mașinilor electrice cu prețuri mai mari de 75.000 de euro
Cuantumul finanţării este de 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat. Se pot primi 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate.
De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că ecotichetul nu va fi acordat pentru mașinile ce au prețuri mai mari de de 75.000 de euro.