VIDEO Soluţia autorităţilor pentru traficul infernal de pe Valea Prahovei

Publicat: 27 11. 2015, 11:37

CNADNR a scos la licitaţie centurile oraşelor Buşteni şi Comarnic, după eşecul construcţiei autostrăzii spre munte, informează Digi 24.

Pentru varianta de ocolire a staţiunii Buşteni, în lungime de un kilometru, contractul este estimat la aproape 18 milioane de lei, fără TVA. Firma câştigătoare are termen 9 luni să termine lucrarea.

În ceea ce priveşte şoseaua ocolitoare a oraşului Comarnic, de aproape 3 kilometri, proiectul este estimat la 22 de milioane lei fără TVA, iar câştigătorul licitaţiei are la dispoziţie 7 de luni.

Citeşte şi TEST DRIVE: În lupta din clasa medie, Renault are un Talisman norocos – VIDEO + GALERIE FOTO

Citeşte şi Dacia a lansat cutia automată Easy-R

 

 

Autorităţile au apelat la varianta unor centuri ocolitoare pentru unele dintre staţiunile de pe Valea Prahovei, după eşecul construcţiei autostrăzii Comarnic-Braşov.

Motivele anulării contractului de concesiune

În iunie CNADNR a precizat motivele pentru care a denunţat înţelegerea cu asocierea Vinci – Strabag – Aktor pentru construirea prin concesiune a autostrăzii Comarnic-Braşov. Cei 53 de kilometri ar fi costat 8,5 miliarde de euro, bani necesari pentru  constructia, intreţinerea şi operarea autostrăzii pe 26 de ani.

Depăşirea ţintei de deficit bugetar. CNADNR arăta în iunie că, având în vedere costul semnificativ al proiectului, dacă ar fi încheiat contractul de concesiune cu ofertantul declarat câştigător, acest lucru ar fi putut duce la nerespectarea angajamentelor pe care România le-a încheiat cu CE, FMI, Banca Mondială în privinţa ţintei de deficit bugetar şi a datoriei publice.

Citeşte şi Ce maşini poţi cumpăra în România cu 7000 de euro. GALERIE FOTO

Citeşte şi GALERIE FOTO Ştiai de Rodica, GAL sau M.R.? Astea sunt doar câteva dintre maşinile româneşti necunoscute

Asocierea Vinci-Strabag-Aktor nu a reuşit implicarea BEI, BERD IFC în finanţarea proiectului. Compania de drumuri menţiona în iunie că unul dintre motivele anulării contractului este că ofertantul declarat câştigător – asocierea Vinci-Strabag-Aktor – nu a reuşit să obţină implicarea instituţiilor financiare internaţionale – BEI, BERD, IFC  – în finanţarea proiectului de concesiune.

„Pe de altă parte, în ipoteza unei finanţări acordate exclusiv de finanţatori privaţi, costurile de finanţare pentru realizarea proiectului ar creşte”, arăta CNADNR, într-un comunicat, în luna iunie.

Finanţele au refuzat emiterea unei scrisori de susţinere a proiectului. Ministerul Finanţelor Publice a refuzat să emită o scrisoare de susţinere a proiectului şi al suportării costurilor aferente contractului de concesiune din bugetul de stat în condiţiile unei clasificări „onGovernment balance sheet” a proiectului, date fiind riscurile cu privire la depăşirea ţintei de deficit bugetar stabilită şi calificarea scrisorii de susţinere ca o garanţie de stat, potrivit CNADNR.

Ofertantul câştigător a solicitat modificări de clauze contractuale. Mai mult, după desemnarea ofertantului câştigător, acesta, alături de potenţialii finanţatori privaţi, au solicitat unele modificări ale unor clauze ale contractului de concesiune. „Acceptarea acestor solicitări ar fi însemnat chiar modificarea procedurii de atribuire şi a condiţiilor care au stat la baza depunerii ofertelor”, informează CNADNR.

Reacţia negativă a publicului. Un alt motiv invocat atunci de CNADNR a fost „prezentarea publică a proiectului, care a generat o puternică reacţie negativă, mai ales în privinţa costurilor prezentate”.

Citeşte şi GALERIE FOTO. Ce „monştri” militari se produc în România

Află Ce riscă şoferii care nu au CAUCIUCURI DE IARNĂ şi cum procedezi în caz de amendă

Comarnic-Braşov, repusă pe tapet. CNADNR reia licitaţia pentru 10 kilometri din autostrada spre munte

CNADNR reia proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov, după ce în iunie a anulat licitaţia la care fusese desemnată câştigătoare asociaţia Vinci-Strabag-Aktor.

CNADNR a publicat în sistemul electronic de achiziţii publice un anunţ de licitaţie deschisă pentru proiectarea şi execuţia a două segmente din autostrada Comarnic-Braşov (53 de kilometri).

Cele două segmente au în total 10 kilometri, iar suma totală pentru investiţie estimată de CNADNR este de circa 400 de milioane de lei, echivalentul a 90 de milioane de euro.

Mai exact este vorba de lotul 1, de 4 kilometri, între Comarnic şi Predeal şi lotul 2, de 6,3 kilometri, între Predeal şi Cristian, plus un drum de legătură.

Durata contractului aferentă celor două loturi este de 72 luni din care 24 luni perioada de proiectare şi execuţie şi 48 luni perioada de garanţie a lucrărilor, finanţarea proiectului urmând a fi realizată din fonduri de la bugetul de stat şi/sau alte surse legal constituite, potrivit companiei de autostrăzi.

Termenul limită de depunere a ofertelor este 2 septembrie, ofertele urmând să fie deschise în aceeaşi zi.

Procedura pentru atribuirea concesiunii pentru construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov a fost anulată în iunie, fiind cel de-al treilea eşec al autorităţilor de a demara construcţia autostrăzii spre munte.

Citeşte şi The Rock a primit o maşină de 5 milioane de dolari, însă nu o poate folosi FOTO

Citeşte şi GALERIE FOTO Ce maşini poţi cumpăra în România cu 6000 de euro

Citeşte şi Cauciucuri de iarnă 2015. Cele mai bune mărci şi preţurile la care le poţi găsi în România