VIDEO. Noile Dacia Sandero şi Logan, test de primă impresie. LIVE din PARIS 2012
După ce am pipăit şi ciocănit peste tot prin noile Sandero 2 şi Logan 2, prezentate pentru prima dată la Salonul Auto de la Paris 2012, am ajuns la o serie de concluzii. Unele sunt negative, altele neutre… multe sunt pozitive. Iar asta este ceea ce contează, până la urmă! Aşadar:
– bordul este de calitate similara celui de pe Lodgy, adica are plastice vizibil mai bune decat pe generaţia precedentă, dar rămân în continuare tari, deşi acum sunt mai plăcute la atingere.
– în general tot ce ţine de zona tactilă a fost îmbunătăţit; textilele rămân însă tari
– spaţiul interior a rămas mare şi foarte generos pentru clasa sa
– portbagajul este în continuare o referinţă în clasa mică sub raportul volumului
– designul exterior robust şi german este redat bine şi la interior, sub acest raport remarc o îmbunătăţire majoră faţă de generaţia precedentă – acum cromul e crom, mânerele de la uşi au un design plăcut, totul arată mai bine închegat şi asamblat decât pe precedenta generaţie
– ecranul digital tactil de pe bord e principala noutate a interiorului – pur şi simplu cei 300 de euro pe care-i dai pe el transformă maşina dintr-una lipsită de caracter într-una modernă şi chiar tinerească. Păcat că Dacia a ales să nu pună butoanele geamurilor pe uşi, precum şi textilele tari şi neprimitoare (deşi chiar şi acestea din urmă au evoluat în bine)
– de asemenea, pilotul automat şi limitatorul de viteză sunt, alături de motorul de 0.9 litri turbo şi senzorii de parcare, alte elemente de modernitate – unele dintre ele nu se regăsesc pe concurenţi!
– mi-a plăcut şi spaţiul de stocare de pe bord, precum şi faptul că pasagerii din spate au în sfârşit locuri de stocare. Am apreciat şi spaţiul pentru roata de rezervă, regăsită acum în portbagaj şi nu sub maşină
– am apreciat şi elementul de personalizare adus de Dacia – desenat de românii noştri de la centrul de design din România! N-am apreciat volanul rămas undeva în ’95, oglinda retrovizoare în continuare urâtă, şi nici stopurile Loganului – sunt mult mai reuşite cele de pe Sandero!
Vor cumpăra românii şi vesticii această maşină? Răspunsul îl va da piaţa. Vorbim de o maşină care e mai atractivă vizual, care are circa 20-30% elemente noi, dar care continuă linia generală a Loganului şi a lui Sandero. Iar asta poate fi un risc pe termen lung. Să sperăm că Dacia va şti să continue să vândă la export cel puţin la fel de bine ca până acum!
Faptul că preţurile au fost păstrate la fel, iar că multe opţiuni costă doar câteva sute de euro, ne dă speranţe că se vor vinde…