Maşina cu o formă neobişnuită a fost construită în 1939, pe vremea când Ferdinand Porsche era designer la Volkswagen, fiind comandat de clubul automobilistic nazist. Automobilul ar fi trebuit să câştige cursa Berlin-Roma, o cursă menită să marcheze încheierea Pactului de oţel dintre Germania nazistă şi Italia fascistă.
Porsche Type 64 urma să fie vândută la o licitaţie a casei RM Sotheby’s din Monterey în acest weekend, fiind aşteptat să fie adjudecată la un preţ de peste 20 de milioane de dolari. Licitaţia a pornit, dintr-o eroare, de la suma de 30 de milioane de dolari şi a ajuns rapid la 70 de milioane de dolari, moment în care din sală s-au auzit râsete.
Cel care lconducea licitaţia a spus ulterior că voia să spună 13 milioane de dolari ca preţ de pornire, apoi 17 milioane, nu 70. În confuzia care a urmat, licitaţia a fost întreruptă. „Ce penibil, şi-au pierdut complet credibilitatea”, a spus un colecţionar din sudul Californiei. Un altul a adăugat că Sotheby’s „tocmai şi-au tăiat singuri gâtul”. Alţii, pe de altă parte, sunt de părere că această confuzie teribilă nu a fost altceva decât o manevră de PR.
Incidentul este semnificativ pentru piaţa maşinilor de colecţie, care se află pe un trend descendent evident. Potrivit Bloomberg, vânzările Sotheby’s pe acest segment au scăzut cu 25% în 2018, preţurile medii la care au fost adjudecate maşinile fiind mai mici, în medie, cu 75.000 de dolari faţă de anul anterior.
Chiar dacă Ferdinand Porsche a construit el însuşi Type 64, aceasta nu este tehnic un Porsche, fiind realizată din componente Volkswagen. Maşina a fost folosită de Ferdinand în anii războiului ca maşină personală, iar ulterior acesta şi-a embosat numele pe grila radiatorului. Vopseaua originală a fost neagră, dar a fost revopsită turcoaz, apoi argintie.
Type 64 foloseşte trenul de rulare şi grupul propulsor ale lui VW Type 1, dar şasiul şi caroseria erau originale. Motorizarea boxer cu patru cilindri avea cilindreea de 1,0 litru şi dezvolta 32 CP, suficient pentru ca Type 64 să atingă o viteză maximă de 141 km/h.
În afară de Ferdinand şi Ferry Porsche, un alt petrol-head celebru care a avut norocul să conducă celebrul exponat a fost Chris Harris, prezentatorul de la Top Gear. În videoclipul de ma jos îl vedem pe acesta prezentând în detaliu modelul german carea stat la baza succesului mărcii Porsche.