Două mașini hibride plug-in Volvo V60 au luat foc în timpul încărcării, una în Belgia și alta în Olanda. Iată ce metode folosesc pompierii pentru stingerea incendiului în astfel de cazuri.
Bateriile Li-Ion au numeroase avantaje, printre care masa redusă și densitatea energetică mare, dar au și un dezavantaj major – instabilitatea pronunțată. Chiar dacă statisticile nu arată că mașinile electrice ard mai des decât cele cu motoare termice, multe cazuri intens mediatizate induc această percepție. Totuși, în cazul unor baterii cu probleme, incendiile spontane sunt destul de frecvente.
Hyundai a rechemat anul trecut numeroase mașini electrice Kona pentru înlocuirea bateriilor defecte, care aveau prostul obicei să ia foc în timpul încărcării. GM se confruntă în Statele Unite cu o problemă similară, pentru modelul Chevrolet Bolt. Ultimul pe listă s-ar putea înscrie Volvo, unul dintre pionierii electrificării pe continentul european.
Mai multe mașini hibride cu încărcare la priză (plug-in) Volvo V60 au luat foc în timpul încărcării, ultimele cazuri fiind înregistrate în Belgia și Olanda. Serviciile de intervenție belgiene au publicat pe rețelele de socializare ultimul caz cu care s-au confruntat, dar și metoda folosită pentru stingerea incendiului. Acesta caz se adaugă altuia, produs în luna iulie în Olanda.
Stingerea incendiului produs de bateriile Li-Ion nu este o treabă simplă, iar serviciile de intervenție au adesea dificultăți. Asta deoarece bateriile Li-Ion dezvoltă temperaturi extrem de înalte în cazul unui incendiu, care duce la aprinderea succesivă a pilelor care compun bateria unei mașini electrice. Sunt mii de astfel de pile Li-Ion în componența unei baterii de mașină electrică, și câteva sute în cazul celor hibride cu încărcare la priză, care au o capacitate modestă a bateriei.
Frecvent, un incendiu care pare stins se reactivează după câteva zeci de minute, iar informații potrivit cărora pompierii au folosit „mii de litri de apă” pentru a stinge focul în astfel de cazuri nu sunt exagerate. Serviciile de pompieri din țările cu un număr mare de mașini electrice în circulație au început să folosească bazine cu apă, în care scufundă complet mașinile după stingerea inițială a incendiului.
Este o metodă care ar trebui analizată serios și de serviciile de pompieri din România. Chiar dacă în acest moment sunt puține mașini electrice pe străzi și nu cunoaștem niciun caz de incendiu datorat bateriei Li-ion, asta nu înseamnă că acestea nu se vor produce la un moment dat. Înmatriculările de mașini electrice și hibride plug-in au avansat rapid în ultimul an, ajutate de generosul program Rabla Plus, dar și de prețul atractiv la care s-a lansat Dacia Spring, primul model electric al mărcii românești.