Vești proaste pentru șoferi. Rovinietele ar putea fi mai scumpe de la jumătatea anului viitor
Șoferii ar putea fi obligați să plătească roviniete mai scumpe care includ taxe pentru poluare în funcție de vechimea mașinii, potrivit unui proiect asumat de PNRR prin care Uniunea Europeană finanțează șantierele de autostradă din țară. Conform calendarului, sistemul de taxare unic la nivelul întregului bloc comunitar european trebuie introdus până la jumătatea anului viitor.
Iar asta nu este tot! Transportatorii de mărfuri ori de persoane care conduc autovehicule cu o masă totală de peste 3.5 tone vor plăti taxa pentru fiecare kilometru de șosea parcurs. Banii încasați de autorități din aceste taxe vor fi folosiți pentru reabilitarea drumurilor. Aceste taxe vor fi valabile pentru aproximativ 16.000 de kilometri de drumuri naționale și autostrăzi administrate de CNAIR în țara noastră.
Un asemenea sistem de taxare nu ar fi nou pe plan european, sisteme similare fiind deja implementate în țări precum Bulgaria, Ungaria și Austria. În aceste cazuri, taxele sunt proporționale cu venitul mediu pe cap de locuitor.
Reticienta cu privire la astfel de taxe este destul de ridicată în România. Și este și de înțeles, autoritățile dând dovadă de-a lungul anilor că nu sunt capabile să se țină de promisiuni și să reabiliteze drumurile din țară. Din păcate, România este una dintre țările europene cu cea mai proastă infrastructură rutieră, iar acest lucru nici nu pare că se va schimba prea curând.
Parcul auto național este foarte îmbătrânit
Potrivit ultimelor date, peste patru milioane de mașini înmatriculate în România au o vechime mai mare de zece ani. În aceste condiții, țara noastră se clasează pe locul secund în topul țărilor cu cele mai vechi mașini din întreaga Uniune Europeană. Bineînțeles, o bună parte dintre aceste mașini poluează masiv. Activiștii de mediu susțin o astfel de taxare, aceștia susținând că pentru a proteja cu adevărat mediul ar trebui impusă o taxă anuală fixă tuturor șoferilor, indiferent de sectorul de drum pe care merg.
Sursa: Digi24