Unii fac târguri peste târguri, alţii se mişcă cu viteza luminii
În timp ce bucureştenii sunt lideri o data pe an la beculeţe şi colinde cântate de ansambluyri folclorice, în Timişoara se fac planuri de finanţare pentru infrastructure serioase în folosul real al comunităţii. Timişorenii vor putea ajunge pe apă la Viena.
Anunţul a fost făcut seara trecută de către şeful Administraţiei Bazinale de Apă Banat, Titu Bojin, aflat în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE. A fost nevoie de acordul autorităţilor sârbe pentru ca timişorenii să aibă posibilitatea în următorii ani să navigheze pe Bega, peste graniţa cu Serbia, având astfel posibilitatea să ajungă pe Tisa şi apoi pe Dunărea, chiar până în capitala Austriei, la Viena.
„În condiţii normale, în perioada următoare se va realiza navigaţia pe Bega. Am primit confirmarea de la Ministerul de Externe cum că vecinii noştri sârbi, în urma demersurilor efectuate de noi, şi-au dat acordul pentru realizarea proiectului IPA, în valoare de 14 milioane de euro, jumătate de fiecare parte, pentru reabilitarea nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, care va crea cale liberă pentru ceea ce înseamnă navigaţie pe Bega”, a dezvăluit Titu Bojin la PRESSALERT LIVE.
Tot în legătură că navigarea pe canalul ce străbate Timioara, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş a admis că Nicolae Robu, pe care-l consideră un prieten bun, a greşit. „S-a greşit modul de gândire pentru realizarea Administraţiei căii navigabile a Begăi de acum doi ani, când trebuia să fie dată în sarcina unei instituţii ce se ocupă de zona aceasta. Lae (n.r. – Nicolae Robu), în dorinţa de a fi la primărie, a dat în administraţia RATT. Există dorinţa pentru realizarea acestei activităţi. Apele Române, cu acordul Bucureştiului, ne-am dorit preluarea ei. Bucureştiul nu a fost prea săritor ca să se facă navigarea”, a specificat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat.
Startul proiectului va trebui să aibă loc pe parcursul anului viitor. „Vom avea şansa de a merge în Serbia, pe apă. Va fi realizat în mod obligatoriu, nu se mai pune problema, pentru că avem bani de la Guvern, din fonduri europene. Putem discuta despre faptul de a merge la Viena, pe apă, cum a fost pe vremuri”, a dat garanţii Titu Bojin.
Cine vrea să urmăreasca întreaga emisiune despre canalul navigabil care ar putea să lege Capitala Vestului de Viena, capital Austriei, o poate vedea aici.