Probabil că toți șoferii care circulă pe drumurile din România ar vrea să știe unde sunt radare fixe amplasate. De asta, pe internet au început să circule așa-zise „liste” cu punctele unde sunt montate camere video care detectează viteza vehiculelor. În realitate, astfel de sisteme de supraveghere abia acum sunt instalate.
De mai mult timp circulă online o listă cu 74 de așa-zise „radare fixe”. Lista conține și numele localităților unde ar fi montate camerele care monitorizează viteza șoferilor.
În realitate, însă, acele camere nu aparțin Poliției Rutiere, ci Companiei Naționale de Drumuri (CNAIR). Ele monitorizează mașinile și fac poze numerelor de înmatriculare. Dar nu pentru a verifica viteza, ci taxa de drum.
CNAIR a precizat că lista celor 74 de locații cu camere de supraveghere fixe, care circulă pe internet, nu are legătură cu radarele fixe, ci cu aparatele pentru verificarea rovinietei.
Aceste camere nu au montate dispozitive de determinare a vitezei.
Doar filmează numerele de înmatriculare și transmit informația în sistem, pentru a verifica dacă acel vehicul are taxa de drum achitată.
Peste 300 de radare sunt operaționale zilnic, la nivelul întregii țări, conform datelor precizate de Poliția Română.
Aceste aparate de măsurare a vitezei sunt fixate pe mașinile de intervenție ale poliției sau sunt mobile, operate de un ofițer de poliție.
În cazul radarelor mobile, este vorba de bine-cunoscutele pistoale radar, aflate în dotarea unităților mobile de poliție.
Abia anul acesta, autoritățile au început montarea de radare fixe.
Compania Națională de Drumuri a demarat, în 2023, un amplu proiect de montare a unor sisteme fixe de măsurare a vitezei. Lucrările de montare și operaționalizare a acestor camere video cu funcție de radar au început anul acesta, iar din 2025 vor deveni funcționale.
Aceste radare fixe sunt amplasate pe:
Totodată, vor fi instalate echipamente moderne pentru monitorizarea traficului, panouri de informare-avertizare cu mesaje variabile de tip VMS, sistem pentru monitorizarea și controlul rovinietei, cântărirea din mers a camioanelor și stații meteo cu senzori de polei.
De asemenea, sistemul va avea funcția ANPR pentru recunoașterea automată a plăcuțelor de înmatriculare.
Conform caietului de sarcini, pe Autostrada București-Pitești vor fi montate:
Camerele video CCTV vor avea funcții cu sistem de mișcare și panoramare (Pan Tilt & Zoom), iar cele fixe cu Zoom fix.
Pe Autostrada Soarelui echipamentul ITS modern va fi montat pe tronsonul mai vechi București – Cernavodă până la kilometrul 162.
Vor fi amplasate:
Între șoseaua Petricani și intersecția cu DN 1 Centura Ploiești vor fi instalate 20 de bucle inductive.
De asemenea, vor mai fi montate:
Pe DN 1, între București și Ploiești, vor fi montate:
Buclele inductive pot măsura viteze cuprinse între 10 și 250 km/h și sunt concepute să reziste unor temperaturi exterioare cuprinse între -30 grade Celsius și +60 grade C.
Acestea vor permite colectare următoarelor tipuri de date:
Buclele inductive vor permite și stabilirea vitezei pentru mașinile care se deplasează pe contrasens.
Sistemul de detecție incidente va asigura detecția automată a incidentelor, precum oprirea vehiculelor sau scăderea bruscă a vitezei de deplasare.
Subsistemul va genera alarme în următoarele cazuri:
Contractul este finanțat din fonduri europene nerambursabile.