Un polițist a fost la un pas de pușcărie din cauza unui parcagiu
Un polițist a fost la un pas de pușcărie din cauza unui parcagiu. Omul legii a primit aproape un an de închisoare cu suspendare şi este obligat să plătească 10.000 lei daune morale.
Un agent de la Secţia 17 din Capitală a fost condamnat la 10 luni cu suspendare pentru că a bătut un parcagiu. În plus, trebuie să îi şi plătească daune în valoare de 10.000 lei. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.
Potrivit probatoriului, poliţistul l-a dus pe parcagiu la Secţia 17 din Bucureşti, l-a obligat să se dezbrace şi l-a lovit de mai multe ori cu pumnii şi cu un baston de cauciuc peste mâini şi picioare. Ulterior, parcagiul a fost dus în subsolul clădirii, unde a fost obligat să facă flotări şi genuflexiuni.
În motivarea condamnării redactate recent, judecătorii spun că poliţistul ar fi afectat prestigiul secţiei de poliție.
„Este de neacceptat comportamentul agresiv al inculpatului care, în calitate de reprezentant al statului, îşi depăşeşte în mod abuziv atribuţiile de serviciu şi recurge la exercitarea de violenţe fizice asupra unei persoane vulnerabile”, se arată în motivarea judecătorilor de la Judecătoria Sector 5.
Cum a ajuns un polițist la un pas de pușcărie din cauza unui parcagiu
Nicoleta Popescu de la APADOR CH, avocatul parcagiului, a declarat pentru Mediafax că acest caz ar trebui să fie un exemplu-şcoală, „să circule ca mod de circulară în secţiile de poliţie”.
„Intimidarea a început de la momentul la care poliţistul l-a bătut şi i-a spus „să nu îndrăzneşti să faci vreo plângere că te distrug, te bag la puşcărie. Ar trebui să fie un exemplu-şcoală: să circule ca mod de circulară în secţiile de poliţie şi tratat total diferit atunci când primesc astfel de plângeri, adică tratate cu seriozitate”, a spus avocata de la APADOR-CH.
Florin Vîlnei, sindicalist din Poliţie, consideră că astfel de cazuri trebuie sancţionate. „Drept urmare, instanţa s-a pronunţat. E adevărat, în primă instanţă, dar aşteptăm să vedem ce zice şi instanţa de apel. Asta ni se transmite zilnic – trebuie să ne facem datoria, nu trebuie să abuzăm de tot ceea ce înseamnă legislaţie, trebuie să vedem cum intervenim. Acesta cred că ar trebui să fie mesajul”, a menţionat sindicalistul.
Periodic, polițiștii din București organizează acțiuni pentru depistarea persoanelor care solicită taxe de parcare ilegale. Acum jumătate de an, polițiștii din București au au depistat 31 de persoane care cereau ilegal taxă pentru locurile de parcare. În urma acțiunii, au fost aplicate amenzi în valoare totală de peste 5.000 lei. Din păcate, polițiștii nu au pârghii pentru sancționarea acestora. Amenzile acordate rămân de cele mai multe ori neplătite.
Potrivit unor estimări oferite de polițiștii locali, cu câțiva ani în urmă, un parcagiu poate câștiga într-o lună cât un angajat la o multinațională, lucrând numai câteva ore pe zi.