Un clip viral ne arată cât de importantă este mentenanța preventivă. Ce a făcut să cedeze acest motor de BMW M5? – VIDEO

Publicat: 29 07. 2024, 10:26

Orice model de performanță are nevoie de atenție suplimentară și de o mentenanță corectă pentru a rămâne în parametri, iar BMW M5 nu face excepție.

Nu cred că mai este un secret că mașinile performante cu mulți kilometri la bord pot fi predispuse unor defecțiuni ce pot rezulta în facturi substanțiale pentru proprietari.

Este cazul și lui BMW M5, specific în generația F10, primul M5 ce a folosit un motor twin-turbo V8. Această premieră pentru BMW nu a venit fără probleme, iar acestea pot duce la cedări ale motorului de 4,4 litri ce propulsează sedanul de înaltă performanță.

Un videoclip postat pe canalul de YouTube I Do Cars prezintă dezasamblarea unui astfel de motor, mai precis a unui S63TU, faimosul motor V8 montat pe M5 F10, dar și pe alte modele de performanță din gama BMW M.

Care este piesa care poate duce la cedarea catastrofală a motorului lui BMW M5?

Fiind un motor în format „hot V”, cele două turbine nu sunt montate pe lateralele motorului, ci în interiorul celor două bancuri de cilindri, astfel că dezasamblarea nu este un proces ușor.

Îndepărtarea turbocompresoarelor dezvăluie o scurgere lentă de lichid de răcire, dar, în mod surprinzător, turbinele în sine sunt în stare bună.

Mai departe, demontarea capacelor supapelor dezvăluie arbori cu came la fel de sănătoși, cu doar câteva imperfecțiuni minore. De asemenea, pereții cilindrilor par să fie în stare bună. Până acum nu există indicii care să ne arate de ce acest motor s-a calat.

Însă, acestea au început să apară în partea inferioară a motorului, deoarece Eric a descoperit pilitură metalică în ulei, iar bucăți mai mari stau pe baza băii de ulei. Problema a fost reprezentată de unul dintre cuzineții arborelui cotit, care a fuzionat cu acesta și a blocat motorul.

De asemenea, cuzineții bielelor nu erau în cea mai bună stare după 165.000 de kilometri, ceea ce este un semnal de alarmă pentru toți proprietarii. Mai bine înlocuiți aceste piese preventiv înainte ca motorul să cedeze.

VIDEO

Sursa: Motor1