Un alt oraș mare din România anunță ridicarea mașinilor abandonate – VIDEO

Publicat: 13 01. 2021, 12:28
Actualizat: 13 01. 2021, 12:28

Un alt oraș mare din România anunță ridicarea mașinilor abandonate. Se întâmplă după ce Bucureștiul este deja campion din acest punct de vedere, cu sectoarele 2, 4 și 5 în fruntea campaniei de eliminare a mașinilor abandonate de pe domeniul public.

Intră în Galeria FOTO

Primarul orașului Iași a anunțat pe Facebook că a fost reluată activitatea de ridicare a mașinilor abandonate pe domeniul public. În prima zi au fost luate de pe străzi șase mașini. Acțiunea va continua și, până la finalul lunii ianuarie, municipalitatea își propune să ridice aproximativ 50 de mașini.

„De astăzi (n.r. marți, 12 ianuarie) am reluat și activitatea de ridicare a mașinilor abandonate în Iași. Pentru această lună sunt programate circa 50 de vehicule. Până la această oră s-au ridicat 6 autoturisme din strada Basarabi, Profesor Paul, strada Pădurii, strada Universității. De asemenea, am ajuns și pe strada Mușatinilor.”, a scris pe Facebook primarul Iașului, Mihai Chirica.


Un oraș mare din România anunță ridicarea mașinilor abandonate. Cum mai poți recupera mașina?

Mașinile ridicate de pe străzi sunt duse într-un depozit al Primăriei Iași. Potrivit legii, acestea vor putea fi recuperate numai după îndeplinirea celor patru condiții stipulate de articolul 7 al legii 97/2020 care reglementează regimul vehiculelor fără stăpân și al celor abandonate pe domeniul public:

  • a) calității de proprietar sau deținător legal al acestuia;
  • b) achitării sumelor corespunzătoare cheltuielilor efectuate pentru inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportul, depozitarea și paza vehiculului;
  • c) plății la zi a tarifului de parcare, în cazul vehiculelor ridicate din parcări;
  • d) deținerii inspecției tehnice periodice valabile pentru vehiculul respectiv.

Condiția de la litera (d) este, probabil, imposibil de îndeplinit, dat fiind că absența ITP-ului a fost deja verificată de primărie înainte de ridicarea mașinii. De asemenea, efectuarea ITP-ului pentru mașina ridicată este imposibilă.

Activitatea de ridicare a mașinilor fără stăpân și a celor abandonate pe domeniul public a demarat deja în forță în București, primăria sectorului 2 fiind campioană din acest punct de vedere. Exemplul a fost urmat imediat de autoritățile din sectorul 4 și 5.