Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
Ultima oră: ASF a retras autorizația de funcționare a City Insurance, după cum era de așteptat. Compania intră în faliment și din acest moment începe coșmarul pentru șoferi, companiile din transporturi și unitățile de service.
Intră în Galeria FOTO
Potrivit unui comunicat emis de Autoritatea de Supraveghere Financiară, autorizația de funcționare a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. a fost retrasă vineri seara, compania intrând astfel oficial în insolvență. City Insurance era liderul pieței de asigurări RCA, cu peste 45% cotă de piață și peste trei milioane de polițe emise.
ASF spune că nu a fost făcută dovada documentată a modului în care Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. va deține permanent fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerința de capital de solvabilitate și cerința de capital minim, precum și lipsa fondurilor proprii de bază eligibile, dată fiind și inexistența vărsământului la capitalul social. Astfel, a rezultat că Planul de finanțare pe termen scurt și Planul de redresare „sunt în mod evident neadecvate și nu asigură restabilirea situației financiare a societății și, pe de o parte, solvabilitatea societății este în continuă deteriorare iar, pe de altă parte, societatea se află în incapacitate vădită de plată”, se arată într-un comunicat al ASF.
ASF a retras autorizația City Insurance. Se declanșează procedura de faliment
Consiliul Autorității a decis retragerea autorizației de funcționare a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., constatarea stării de insolvență și promovarea de către A.S.F. a cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva societății. Compania era încă din luna iunie în administrarea specială a Fondului de Garantare a Asigurărilor.
City Insurance este una dintre cele mai reclamate și amendate societăți din istoria asigurărilor RCA din România. Falimentul său survine după o serie de alte trei falimente răsunătoare – Astra Asigurări, Carpatica și Centrasig. Singura diferență este că City are o cotă de piață cu 50% mai mare decât a celor trei cumulate, ceea ce reprezintă un factor puternic destabilizator în piață.
Guvernul, prin premierul Florin Câțu, anunțase încă de joi două ordonanțe de urgență pentru protejarea clienților City Insurance în caz de faliment. Una dintre acestea impune efectuarea plăților către păgubiți înainte de încheierea procedurii de faliment, mai exact după 60 de zile de la deschiderea procedurii – în acest moment, 16 noiembrie 2021.
Dacă este să ne luăm după Confederația Transportatorilor (COTAR), un alt faliment răsunător bate la ușă – cel al Euroins, o companie care deține 30% din piața RCA a României.