Judecătorii CCR au decis astăzi că amenzile aplicate în carantină pentru nerespectarea stării de urgență sunt neconstituționale. Iată ce înseamnă acest lucru și ce trebuie să facă cei care au fost amendați pentru nerespectarea ordonanțelor militare.
Curtea Constituţională a admis, în şedinţa de miercuri, acțiunea Avocatului Poporului împotriva OUG 36/2020. Actul normativ a prevăzut majorarea amenzilor până la 20.000 de lei pentru nerespectarea Ordonanţelor militare, pe perioada stării de urgenţă.
Curtea Constituțională a admis că ordonanța de urgență nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate. Decizia CCR nu anulează automat amenzile date. Ele trebuie contestate în instanță de către cei care au fost amendați.
Până în prezent au fost date peste 300.000 de amenzi în baza ordonanţei care instituie starea de urgenţă. Marcel Vela a anunţat la începutul lunii mai că suma totală a amenzilor este de 120 de milioane de euro. Potrivit ministrului, banii ar fi urmat să se ducă în sistemul medical.
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. 9, art. 14 lit. c1) – f) și art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, în ansamblul său, a anunțat joi instituția într-un comunicat de presă.
Cei care au primit amenzi pe perioada stării de urgență pentru nerespectarea ordonanțelor militare trebuie să le conteste în instanță pentru a obține anularea acestora. Potrivit procurorului general Gabriel Scutea, instanțele de judecată se vor confrunta cu un val imens de plângeri depuse de oamenii amendaţi pentru încălcarea ordonanţelor militare.
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, luni, că este „un lucru evident” că se fac abuzuri de către poliţişti în cazul verificărilor cetăţenilor cu privire la libera circulaţie şi i-a sfătuit pe cei care se simt nedreptăţiţi să se adreseze organelor de control sau să conteste în instanţă amenzile.
„Că ele se fac este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulţi oameni, sunt foarte mulţi tineri care au făcut doar şase luni şcoala de poliţie şi acum sunt în teren, că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile. Cei care au făcut abuzuri sau au greşit vor fi evaluaţi şi profesional şi disciplinar”, a arătat Vela.