Toate mașinile pe benzină sau motorină au nevoie de ulei de motor mineral sau sintetic, însă mulți șoferi se întreabă care dintre aceste două tipuri de lubrifiant este cel mai bun.
Încă de când au fost inventate motoarele pe abur, au apărut și lubrifianții care să asigure ungerea componentelor metalice.
Inițial, se foloseau uleiuri minerale, rezultate din prelucrarea țițeiului. Evoluția tehnologiei a permis însă și crearea unor lubrifianți artificiali, care acum se folosesc pe scară largă.
Uleiul de motor mineral se folosește de mai bine de două sute de ani. Acesta se obține din substanțe extrase din petrol și, de multe ori, este numit ulei natural sau petrolier. Pentru că se extrage din resurse naturale și nu are nevoie de prea multă procesare, în general are un preț mai mic decât cel artificial.
Lubrifianții artificiali au fost creați în urmă cu aproape 100 de ani, ca alternativă la uleiurile minerale. Uleiul sintetic este creat exclusiv în laborator, din substanțe chimice sintetizate. Acesta se folosește pentru orice tip de motor, fie că e vorba de autoturisme, camioane sau avioane.
Și, desigur, există un mix între cele două tipuri de lubrifianți: uleiul semi-sintetic. Acesta este un amestec de ulei mineral (max. 70%) și ulei sintetic.
Cele două tipuri de lubrifianți arată la fel. Diferențele între uleiul mineral și cel sintetic sunt, însă, la nivelul de performanță.
De exemplu, o serie de testele realizate de-a AAA (American Automobile Association) au arătat că uleiul sintetic este cu aproape 50% mai performant decât cel mineral.
O parte dintre avantajele oferite de lubrifianții sintetici ar fi:
Dacă vrei să știi care este cel mai bun ulei de motor pentru mașina ta, trebuie să cauți răspunsul în cartea mașinii.
Toți producătorii auto recomandă folosirea unui anumit tip de ulei de motor, care a fost testat în prealabil pe mașinile respective. În cartea autoturismului se va specifica și tipul de ulei (mineral, sintetic, semi-sintetic) și vâscozitatea pe care trebuie să o aibă acesta.
În cazul în care nu mai aveți cartea sau nu găsiți această informație, cereți sfatul mecanicului de la service. Atât experiența, cât și posibilitatea acestuia de a accesa informațiile direct de la producătorii auto îi permit să recomande lubrifiantul potrivit pentru motorul mașinii.