Uniunea Europeană şi Japonia au semnat un acord masiv de comerţ liber marţi care elimină sau reduce tarifele de import pe aproape toate mărfurile, potrivit CNN.
Acordul acoperă 600 de milioane de persoane şi aproape o treime din economia lumii. Acesta reprezintă şi un sprijin major pentru sistemul global de comerţ care este pus sub o presiune din ce în ce mai mare din partea protecţionismului.
Astfel, după ce Japonia şi structura europeană au bătut palma, vor fi eliminate tarife pe exporturi europene precum brânză şi vin. Producătorii auto japonezi şi producătorii de electronice se vor întâlni, de asemenea, cu mai puţine bariere în drumul spre piaţa din UE.
Eliminarea barierelor comerciale generează un contrast vizibil faţă de abordarea lui Donald Trump, care a impus tarife pe o gamă largă de bunuri străine şi ameninţă cu acţiuni din ce în ce mai ample, scrie Ziarul Financiar.
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a lăudat acordul cu Japonia drept „cel mai mare acord bilateral încheiat vreodată”.
„Reaţiile dintre UE şi Japonia nu au fost niciodată mai pouternice”, a scris Tusk într-o declaraţie. „Geografic, suntem departe. Însă politic şi economic nu am putea fi mai apropiaţi”.
Japonia şi Uniunea Europeană au făcut comerţ cu mărfuri în valoare totală de 129 de miliarde de euro anul trecut, potrivit datelor UE.
Ross Denton, partener în cadrul Baker McKenzie, spune că acordul semnat marţi trimite „un mesaj foarte puternic către administraţia SUA, conform căruia UE şi Japonia, doi parteneri semnificativi de comerţ ai americanilor, văd beneficii în eliminarea şi reducerea barierelor comerciale, nu în creşterea tarifelor”.
Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, a anunţat luna trecută că Europa este dispusă să reducă o serie de tarife şi să coopereze cu Statele Unite. Însă administraţia Trump „a închis uşa” negocierilor şi a lovit UE cu tarife pe oţel şi aluminiu. Noile tarife ale americanilor pe maşinile europene ar putea fi următoarea mişcare a lui Trump.
Trump a scos SUA şi din tratatul Trans-Pacific la începutul mandatului, un alt acord comercial care a reduce tarife şi elimină bariere comerciale pentru celelalte 11 state semnatare.
Acordul cu Japonia ar urma să intre în vigoare în 2019. Tarifele medii la nivel global sunt scăzute momentan. Produsele UE se confruntă în medie cu tarife de 1,6% la intrarea în Japonia, în timp ce produsele japonezilor suportă tarife de 2,9% în UE, potrivit Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Cu toate acestea, UE susţine că tarifele reprezintă costuri totale pentru companiile europene de până la 1 miliard de euro pe an.