Trebuie permis pentru motocultor cu remorcă? Ce utilaje agricole poți conduce cu permis Categoria B
Tot mai mulți români, care locuiesc în zonele rurale, își cumpără diverse utilaje agricole, unele putând fi conduse cu permis Categoria B. Dar, pentru a conduce un motocultor cu remorcă e nevoie de permis de conducere?
Codul Rutier actualizat stabilește că unele utilaje agricole pot fi conduse pe drumurile publice din România. Pentru majoritatea, este necesară dobândirea unui permis de conducere fie Categoria B, fie Categoria Tr. (Tractor) dacă vor fi conduse pe drumurile publice.
Dar, această obligație este valabilă și în cazul celor care dețin un motocultor cu remorcă și circulă pe distanțe scurte?
Trebuie permis pentru motocultor cu remorcă?
Cererea pentru aceste mici utilaje agricole motorizate a crescut foarte mult în ultimii ani. Motocultoarele sunt versatile și s-au dovedit foarte utile pentru cei care au mici suprafețe de pământ pe care vor să le are, să le niveleze sau să le curețe de gunoaie.
Practic, aceste utilaje sunt tractoare în miniatură, dotate cu un mic motor, ghidon, accelerație, frână și două roți. La un motocultor pot fi atașe un plug, o cositoare sau o mică remorcă.
„Am avut cursanți care m-au întrebat dacă pot conduce un motocultor cu remorcă dacă au permis Categoria B. Și le-am explicat că nicio categorie nu e destinată motocultoarelor, Pentru că aceste utilaje sunt destinate exclusiv activităților agricole. Deci, nu au elementele de siguranță care să permită omologarea lor pentru a putea fi conduse pe un drum public”, a explicat pentru ProMotor instructorul auto Marian Croitoru, profesor de legislație rutieră.
Așadar, nu trebuie permis pentru motocultor cu remorcă, dacă e folosit în activități agricole.
Amendă pentru conducerea unui motocultor pe drumurile publice
Pentru că sunt destinate activităților agricole, majoritatea motocultoarelor nu sunt dotate nici cu lumini, nici cu stopuri nici cu sisteme de semnalizare. Astfel, nu au dreptul de a circula pe drumurile publice.
„Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepția celor trase sau împinse cu mâna și a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate”, se precizează în Art. 12 din legea 195/2002.
Astfel, pentru că un motocultor e dotat cu motor, deci e autopropulsat, nu intră în categoria de vehicul tras sau împins. Și pentru că nu au elementele minime de siguranță impuse de lege, nici nu pot fi înregistrate.
Astfel, motocultorul nu poate fi transportat de la o locație la alta decât cu o platformă sau un alt vehicul de transport.
Amenda pentru conducerea unui motocultor pe drumurile publice este de 990 de lei, conform Art. 101, Pct. 20 din Codul Rutier.
Ce utilaje agricole poți conduce cu permis Categoria B
Cei care dețin un permis de conducere Categoria B pot conduce orice tip de vehicul, dacă îndeplinesc următoarele condiții:
-
- masa totală maximă autorizată a autovehiculului nu depășește 3.500 kg;
- numărul de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
- remorca tractată de un vehicul din Categoria B nu depășește 750kg;
- greutatea maximă a ansamblului de vehicule, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă ce nu depășește masa proprie a autovehiculului trăgător, nu depășește 3.500 kg.
În plus, din ianuarie anul acesta, Guvernul a decis să permită șoferilor care dețin permis Categoria B să conducă și anumite utilaje agricole de mari dimensiuni.
„Permisele de conducere eliberate pentru Categoria B sunt valabile și pentru vehiculele din categoria Tr1, precum și pentru ansamblurile formate dintr-un vehicul din categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule”, precizează OUG 1/2024, publicată în Monitorul Oficial anul acesta.
Categoria Tr. 1 ține cont de viteza de deplasare a utilajului agricol, nu și de gabaritul acestuia. Astfel, cei care dețin permis Categoria B pot conduce orice utilaj agricol a cărui viteză maximă constructivă nu depășește 40 km/h.