Trabantul electric este real și există în România. Mașina a primit componente moderne, a fost omologată și poate circula pe drumurile publice în mod complet electric.
Automobilele Trabant au fost unele dintre mașinile ce au marcat peisajul auto al fostului bloc comunist. Alături de mașini precum Dacia, Oltcit, Lada și multe altele, au pus în mișcare șoferii români.
Micul model construit în Republica Democrată Germană a primit de-a lungul timpului porecla de „mașină din carton”, ceva cu totul eronat. Într-adevăr, șasiul mașinii era realizat din oțel, dar panourile de caroserie erau fabricate dintr-un material compozit. Acesta purta numele de Duroplast. Aceste panouri erau fabricate din material reciclat: deșeuri de bumbac și rășini fenolice. Deoarece este format într-o presă, se aplică mai ușor la producția de mașini de volum decât fibra de sticlă.
Automobilele Trabant nu au avut niciodată motoare puternice. Trabant 601 este ultimul model cu motor de Trabant. O unitate de 600 cmc, care funcționează cu un amestec de benzină și ulei, fiind un motor în doi timpi. Succesorul său, Trabant cu motor de Volkswagen, de 45 CP, a fost ultimul Trabant din istorie, deoarece uzina din Zwickau a încetat producția la 30 aprilie 1991.
Grație unui videoclip publicat pe TikTok de pandaselfservice, putem vedea cum arată un Trabant electric, mașină deținută de un român. Conform clipului, mașina a primit o conversie omologată, având chiar și numere de înmatriculare verzi.
Bineînțeles, Trabantul a suferit câteva modificări, cum ar fi suspensia ranforsată pentru a face față greutății mai mari cauzată de baterii. Cât despre baterii, acestea provin de pe Opel Ampera, iar motorul este construit de o firmă din Bulgaria, companie specializată pe astfel de conversii. Acesta dezvoltă aproximativ 40 CP, o putere suficientă pentru o astfel de mașină. Mașina păstrează cutia originală de Volkswagen, de aici deducem că este un model produs la finalul perioadei de fabricație pentru Trabant 601.
Proprietarul a îmbunătățit și sistemul de frânare, acum mașina beneficiază de discuri moderne.
Per total, mașina este un amalgam de piese luate de pe aproximativ 20 de modele și este un proiect la care s-a lucrat 3 ani. Nu putem spune decât că este un proiect fascinant, care probabil că va ține această bucată de istorie pe stradă pentru mulți ani de acum încolo.
VIDEO
@pandaselfservice Singurul Trabant electric pe care il stim…a venit la Panda Self Service, locul in care iti poti ingriji singur masina. #celemaifrumoasemasinivinlaPanda ♬ sunet original – PandaSelfService