Cum se poate obține online un istoric auto gratuit? Durează mai puțin de 2 minute

Autor: Radu Țuțulan 31 mai 2024 Știri auto
Cum se poate obține online un istoric auto gratuit? Durează mai puțin de 2 minute

Înainte de a cumpăra o mașină la mâna a doua, șoferii ar trebui să facă o verificare de bază a informațiilor despre mașină. În prezent, se poate obține online gratuit un istoric auto gratuit al oricărui vehicul înmatriculat în România.

Au fost multe cazuri în care șoferii s-au păcălit și au cumpărat o mașină cu kilometri măsluiți. Sau care a fost declarată daună totală, dar vândută ca și când nu ar fi avut nicio problemă.

De aceea, e recomandat să fie făcută o verificare a istoricului respectivului vehicul. Astfel, se poate afla, de exemplu, câți kilometri a avut la fiecare ITP.

Cum se poate obține online un istoric auto gratuit

Pentru a obține online un istoric auto gratuit trebuie accesat site-ul Registrului Auto Român.

Aici sunt înregistrate activitățile derulate la RAR și numărul de kilometri pe care mașina îi avea în bord când a efectuat Inspecția Tehnică Periodică.

De asemenea astfel se pot afla informații despre valabilitatea cărții de identitate a vehiculului, date tehnice și de identificare. În plus, sunt menționate gradul de poluare, valabilitatea ITP, configurația vehiculului și statutul acestuia.

Durează mai puțin de 2 minute completarea datelor, confirmarea email-ului și deschiderea documentului care conține istoricul mașinii.

Dar, aceste detalii nu pot fi accesate decât dacă mașina este sau a fost înmatriculată în România. Nu și pentru mașinile înmatriculate în alte state.

Cum poți obține o verificare RAR a istoricului mașinii

Pentru a face o verificare RAR a istoricului mașinii, trebuie accesat site-ul www.rarom.ro.

Pe prima pagină se va regăsi o secțiune denumită „Istoric Vehicul”.

După ce o accesați, va trebui să precizați în casetele aferente:

  • o adresă de email validă;
  • seria de caroserie sau seria de șasiu.

După ce oferiți aceste date și acceptați termenii și condițiile, dați „CONTINUĂ”. Trebuie să intrați, apoi, pe mail, să copiați numărul transmis și apoi să reveniți pe site-ul RAR pentru a confirma numărul primit pe mail.

După câteva secunde, se va deschide un document PDF care conține toate informațiile despre mașină.

În cazul în care numărul de șasiu sau caroserie nu e corect sau mașina nu e înmatriculată, RAR va transmite că vehiculul respectiv nu se află în baza de date a instituției.

Cum poți obține istoricul auto pentru o mașină din străinătate

Pentru a obține informații despre o mașină de import, care nu e înmatriculată în România, nu există deocamdată o variantă gratuită.

În schimb, sunt mai multe aplicații și site-uri care înglobează date despre istoricul auto al vehiculelor Europa sau SUA.

Astfel, se poate face verificarea pe Carvertical.com, AutoDNA sau Inspector Auto.ro

Acestea oferă informaţii cu privire la istoricul de kilometri, arhiva foto, daunele înregistrate sau dacă figurează ca vehicul furat.

Rapoartele includ informaţii provenite de la instituţii naţionale de administrare, instituţii financiare, registre auto centrale, site-uri de licitaţii şi vânzări auto.

O parte din informaţii pot fi accesate şi gratuit, însă nu întregul istoric al mașinii e la dispoziția celor interesați.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide