Tot ce trebuie să știi dacă pleci în concediu în Grecia ca să nu ai probleme la vamă

Autor: Cristian Agatie 17 iun. 2021 Știri auto

Grecia este o destinație populară pentru turiștii români. Din păcate, nu toți se informează asupra condițiile de intrare în Grecia, iar acest lucru duce la formarea cozilor interminabile în punctele de frontieră. Iată tot ce trebuie să știi dacă pleci în concediu în Grecia ca să nu ai probleme la vamă.

Intră în Galeria FOTO

Suntem în acea parte a anului în care tot românul își planifică vacanța de vară. După un an în care au stat încuiați în casă, românii vor să se plimbe, iar Grecia este una dintre cele mai populare destinații de vacanță. Lucrurile nu merg însă întotdeauna bine, pentru că nu toți știu de ce au nevoie pentru a intra pe teritoriul elen. Din această cauză, la punctele de frontieră se formează cozi lungi, din cauza celor care nu au toate documentele în ordine.

În primul rând, cei care merg în Grecia trebuie să știe că sunt numai două puncte de frontieră deschise traficului turistic: cel de la Kulata – Promachonas și, respectiv, cel de la Svilengrad-Ormenio. Apoi, o cerință foarte importantă este completarea din timp a formularului Passenger Location Form.

Ce trebuie să știi dacă pleci în concediu în Grecia: Nu uita de Passenger Location Form!

Acest lucru se poate face online, pe site-ul travel.gov.gr. Documentul poate fi arătat direct de pe telefonul mobil. Cei care nu completează acest document riscă o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare. Recomandarea este ca acest formular să fie completat cu cel puțin 48 de ore înaintea plecării în vacanță. În caz contrar, acesta ar putea să nu fie procesat de autoritățile elene, ceea ce înseamnă timp pierdut în vamă și cozi de mașini.

Grecia permite intrarea pe teritoriul său turiștilor care prezintă un certificat de vaccinare anti-Covid, dar e obligatoriu să fi trecut 14 zile de la rapel. În plus, documentul care atestă vaccinarea trebuie să fie redactat în limba engleză.

Cei care nu s-au imunizat pot arăta un test PCR negativ, dar care să nu fie mai vechi de 72 de ore. Grecia nu solicită un test PCR negativ de la persoanele care au trecut prin boală cu 2-9 luni anterior sosirii, însă acestea trebuie să prezinte un test PCR molecular pozitiv, un test antigen realizat de un laborator autorizat sau un certificat care atestă că deținătorul a fost depistat cu SARS-CoV-2.

Veste bună: Grecia a intrat în scenariul verde

La intrarea în Grecia, turiștii pot fi supuși unor teste rapide aleatorii. În cazul unui rezultat pozitiv, persoanele infectate vor fi cazate gratuit, dar temporar într-un hotel de carantină. De asemenea, într-o astfel de situație detectată la frontieră, intrarea pe teritoriul elen poate fi interzisă. Pe de altă parte, pentru copiii sub șase ani nu este nevoie de un test PCR.

În Grecia, turiștii nu sunt obligați să poarte mască cât timp stau la plajă sau înoată în mare. În schimb, vor trebui să poarte mască în toate locurile publice, indiferent dacă sunt afară sau la interior. Turiștii trebuie să mai știe că în Grecia sunt în vigoare restricții de circulație noaptea, între orele 00:30 și 05:00.

O măsură bizară luată de autoritățile elene este interzicerea muzicii la barurile, restaurantele și cafenelele de pe plajă. Măsura are ca scop să nu-i facă pe turiști să ridice vocea pentru a se face auziți. Se știe că numărul particulelor expulzate în aer crește pe măsură ce oamenii vorbesc mai tare, ceea ce poate duce la răspândirea virușilor.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Forum Grecia, Forum Thassos / Facebook


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide