Atunci când dorești să achiziționezi o mașină la mâna a doua, nivelul de încredere în vânzător este un factor crucial. Nu fiecare piață are aceeași încredere în vânzătorii de automobile la mâna a doua.
Un studiu realizat de cei de la carVertical arată care sunt țările unde vânzătorii de mașini se bucură de cea mai mare încredere. Experții au efectuat cercetări în 17 țări și un sondaj la care au participat 4.500 de persoane pentru a afla ce cred oamenii despre vânzătorii de mașini second-hand, conform G4Media.ro.
Participanții au fost întrebați dacă au încredere în vânzătorii de autoturisme second-hand. De asemenea, și dacă ei cred că este sigur să cumpere un vehicul second-hand și dacă se așteaptă ca vânzătorii să își respecte promisiunile.
Cumpărătorii din Europa Centrală și de Vest au mai multă încredere în vânzători decât cei din Europa de Est. Aici, diversele escrocherii sunt mai frecvente. Țările în care oamenii au cea mai mare încredere în vânzători sunt Regatul Unit, Finlanda, Slovenia, Germania, Slovacia și Republica Cehă.
Cu toate acestea, încrederea mare în vânzători nu înseamnă că aceștia o și merită. În Regatul Unit, 14,5% dintre autoturisme au kilometrajul dat înapoi. Acest aspect sugerează o lipsă de transparență pe piața autoturismelor second-hand. Deoarece britanicii vând mai mult decât oamenii din alte țări, aceștia pot fi mai vulnerabili la înșelătorii.
„Cu o cotă de piață a importurilor mai mică, Regatul Unit efectuează mai puține tranzacții transfrontaliere cu autoturisme second-hand. Aceasta înseamnă că riscul de a cumpăra o mașină cu fraudă de kilometraj poate fi mai scăzut, dar există alte probleme pe piața din Marea Britanie. Deduceri nedeclarate, probleme cu finanțarea restantă pot afecta experiența de cumpărare a unei mașini”, spune Matas Buzelis, expert auto și director de comunicații la carVertical.
Franța, Serbia, Letonia, Polonia, Italia, Croația și România se numără printre țările cu un nivel mediu de încredere. Cel mai scăzut nivel de încredere în vânzători se înregistrează în Estonia, Lituania, Ungaria și Bulgaria. Aceste țări au o istorie îndelungată în ceea ce privește escrocheriile cu mașini. Multe mașini au kilometrajul dat înapoi sau au suferit accidente grave.
Buzelis remarcă faptul că fluxul de mașini second-hand se produce, în general, de la vest la est. De obicei, kilometrajul vehiculelor se decalează în țările în care sunt exportate și apoi listate pe piața automobilelor second-hand. Vânzătorii de vehicule fac oferte competitive, dar adesea cu prețul unui istoric fals al vehiculului.
Generația tânără are mai puțină încredere în vânzători. Doar 17,9% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au încredere în vânzătorii de vehicule second-hand. Această comparație se face cu 30,3% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani. Acest lucru poate sugera că milenialii sunt mai informați cu privire la escrocheriile auto și la potențialele daunele pe care le poate cauza un astfel de automobil măsluit.
„Generația tânără este și mai obișnuită cu experiența modernă de a cumpăra lucruri online. Cumpărătorii pot returna, de obicei, o achiziție utilizată dacă aceasta nu îndeplinește așteptările sau are defecte. Cu toate acestea, lucrurile nu stau la fel cu mașinile second-hand în unele țări, iar întreaga procedură este mult mai complicată. Poate că acest lucru contribuie la lipsa de încredere”, spune Matas Buzelis.