Topul SUV-urilor și mașinilor nesigure. Au avut cele mai periculoase rechemări în service – VIDEO

Publicat: 25 05. 2023, 12:21

Când vine vremea să ne alegem un vehicul, este firesc să ne preocupe siguranța acestuia. Astfel, cu ajutorul informațiilor furnizate de Car Help Corner am întocmit un top cu cele mai periculoase rechemări în service, subliniind mașinile pe care ar fi bine să le eviți.

În cazul problemelor de fabricație pentru unele loturi de producție, autoturismele respective sunt rechemate de constructor înapoi în service, unde se va încerca remedierea defectelor. Însă este esențial ca noi, cumpărătorii, să fim informați despre aceste aspecte, atât pentru a face o achiziție în cunoștință de cauză, cât și pentru siguranța noastră la volan.

Informațiile se aplică, în mare parte, pentru Statele Unite, însă aceste rechemări pot afecta modele de pe orice continent. Acestea au fost fie sesizate de constructor, fie de NHTSA (Administrația Națională pentru Siguranța Traficului Rutier din SUA). Astfel, iată o listă cu cele mai grave rechemări în service pentru probleme tehnice.

10. Tesla

Tehnologia ce a făcut vehiculele Tesla cunoscute este capacitatea lor de a se conduce singure. Deși această caracteristică are adepții săi, cele 363.000 de rechemări în service generează îndoieli în legătura cu siguranța sistemului. Pilotul automat a reacționat necorespunzător în unele situații de trafic, cum ar fi intersecțiile sau mersul bară la bară. Problema nu este comună și nu au fost raportate victime ale acestui defect până în prezent. Însă, acesta nu este singurul defect depistat, iar Tesla a avut alte 20 de motive pentru a rechema autoturismele sale.

9. Jeep Wrangler și Gladiator

Constructorul american a rechemat în service modelele Wrangler și Gladiator fabricate între anii 2018-2023 din cauza unor defecțiuni referitoare la discul de ambreiaj. Acesta s-ar fi putut supraîncălzi până la punctul la care s-ar sparge cu suficientă forță pentru a fisura sau perfora carcasa transmisiei. Fiind o problemă gravă, Jeep a rechemat aproximativ 70.000 de vehicule pentru reparații. Însă, același număr de mașini cu defecțiuni îl regăsim și la plug-in hybrid-urile constructorului american. Șoferii acestora s-au confruntat cu baterii supraîncălzite sau oprirea subită a motorului, cea din urmă generând și câteva victime. Grupul Chrysler a avut în 2022 38 de instanțe în care a fost nevoit să recheme mașini în service.

8. Subaru Ascent

Aproximativ 287.000 de vehicule Subaru Ascent au fost rechemate din cauza unor probleme electrice legate de un element de încălzire PTC. Defecțiunea era atât de gravă încât ar fi putut incendia autoturismul. Problema afectează modelul Ascent fabricat între anii 2019 și 2022.

7. Chevrolet Bolt

Bateriile s-au dovedit a fi de neîncredere și pentru Chevrolet Bolt. Constructorul a fost nevoit să recheme aproape fiecare dintre aceste mașini din cauza unei defecțiuni în interiorul bateriei vehiculului electric care ar fi putut cauza un incendiu. Deși acesta a fost cazul puținor autoturisme, au fost peste 12 situații de mașini au luat foc ca urmare a problemei tehnice. General Motors a avut 8% din rechemările de autoturisme pe anul 2022, și anume 32.

6. BMW Seria 3 și Seria 5

Următoarea pe listă este rechemarea BMW pentru motoarele care pot lua foc. Aceasta este o situație mai veche, care afectează vehiculele fabricate între 2006 și 2013, dar este foarte răspândită și afectează aproape un milion de vehicule, inclusiv BMW Seria 3 și Seria 5, precum și X3 și X5. Riscul de incendiu apare în timpul mersului sau la scurt timp după ce mașina este parcată, însă BMW susține că incidentele sunt destul de rare și că este în regulă să conduci vehiculul chiar și înainte de efectuarea rechemării în service. Nu au fost raportate accidente sau răniri ca urmare a acestei defecțiuni.

5. Hyundai – Kia cu defecte ale transmisiei

Atât Hyundai, cât și Kia au rechemat în service 8 modele diferite de vehicule, în peste 122.000 de mașini, ca urmare a unei probleme la transmisia de 8 trepte cu dublu ambreiaj. Această defecțiune afectează mai multe vehicule fabricate între 2021 și 2022, dar cele mai frecvent întâlnite sunt modelele Hyundai Santa Fe, Sonata, Elantra N, Kona N dar și modelul Kia Sorento. Nu s-au înregistrat accidente sau răniți ca urmare a acestei rechemări în service, dar în cazul unui vehicul afectat, este posibil să fie necesară înlocuirea completă a transmisiei. Atât Hyundai cât și Kia au fost grav afectate de rechemările în service în ultima vreme, înregistrând în jur de 44 de rechemări pe parcursul anului 2022, ceea ce reprezintă aproximativ 12% din totalul industriei.

4. Ford Escape și Bronco

În această problemă sunt implicate modelele Ford Escape și Bronco Sports fabricate între anii 2020-2023 din cauza unei defecțiuni a unui injector de combustibil, care, în cel mai grav caz, ar putea duce la un incendiu al motorului. Jumătate de milion de Escape și Bronco Sport au fost rechemate în service ca urmare a acestei probleme. În ceea ce privește numărul acestor intervenții, Ford a fost producătorul numărul unu în 2022, cu 67 de rechemări, reprezentând 17% din totalul industriei.

3. Dodge Ram 1500

Această acțiune de rechemare în service afectează modelul Ram 1500 cu motor EcoDiesel construit între 2014 și 2019 și afectează peste 100.000 de vehicule fabricate în această perioadă. Problema constă în potențiale fisuri în sistemul EGR, care ar putea duce la o scurgere de lichid de răcire și, în cele din urmă, la incendierea motorului. Motorul EcoDiesel este considerat unul dintre cele mai puțin fiabile, având parte de o serie de probleme încă de când a fost lansat pe piață, în urmă cu aproape un deceniu.

2. Mașinile implicate în scandalul Takata

Vehiculele fabricate de 19 producători auto diferiți (34 de mărci) au fost rechemate în service pentru înlocuirea airbagurilor frontale de pe partea șoferului sau a pasagerului. Afectând peste 67 de milioane de vehicule, nu există nicio îndoială că defecțiunea airbagurilor Takata constituie una dintre cele mai mari rechemări din timpurile noastre. Se pare că marea majoritate a vehiculelor fabricate din 2001 până în 2021 ar putea fi afectate de această rechemare. Expunerea pe termen lung la căldură și umiditate ridicată poate face ca aceste airbaguri să explodeze atunci când se deschid. Astfel de explozii au provocat răniri și decese.

1. Hyundai – Kia

Deși am menționat anterior același grup de constructori coreeni, aceștia sunt responsabili pentru cea mai gravă defecțiune care a generat rechemări în service. Câteva milioane de modele Hyundai și Kia fabricate între 2011 și 2021 au fost afectate. Acestea includ în principal cele cu motorul în 4 cilindri de 2.0L sau 2.4L, dar și altele, precum cele 1.6 sau 2.4 turbo. Aceste motoare au fost fabricate în mod necorespunzător, ceea ce ar putea duce la o defecțiune completă a motorului, indiferent de cât de bine este întreținut vehiculul.

Această listă a fost realizată cu ajutorul unor statistici din America de Nord, în special din SUA. Însă, nu este exclus ca modelele menționate să prezinte defecțiuni asemănătoare și pentru mașinile de pe piața auto internațională.

VIDEO