Recent a fost lansat topul global, pentru anul precedent, al celor mai poluate oraşe din lume în care au fost incluse şi peste 20 de oraşe din România, conform datelor de pe site-ul AirVisual.
Pe primul loc al acestui top se situează Iaşul cu un nivel de poluare moderat (27 pentru 2018), urmat de Cluj-Napoca cu un nivel de poluare tot moderat (21.4 pentru 2018) şi urmat îndeaproape de Braşov cu un coefficient de poluare moderat (21.3 pentru 2018). Bucureştiul se află abia pe locul patru, înregistrând un coefficient mediu de poluare de 20.3 pentru anul 2018.
Cele mai bine clasate oraşe din acest top, aflate pe locurile 22, 21 şi 20 sunt: Constanţa cu un nivel de poluare moderat (12.4 pentru 2018), Brăila cu un nivel de poluare moderat (12.5 pentru 2018) şi, respectiv, Galaţi cu un nivel de poluare moderat de 13.1 pentru 2018.
Oraşele româneşti incluse în topul privind gradul de poluare a aerului sunt: Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Văleni, Galaţi, Brăila, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Bucureşti, Ploieşti, Măgurele, Timişoara, Arad, Scheia, Brăniştea, Sibiu, Sâncărieni, Târgu-Mureş, Botoşani, Oradea, Bacău, Constanţa.
Compania AirVisual, realizatoarea clasamentyului, furnizează şi o aplicaţie de poluare a aerului la nivel global prin care veţi putea vedea date privind calitatea aerului.
Clasamentul a fost realizat luând în considerare particulele în suspensie din aer, care reprezintă un amestec complex de particule foarte mici şi picături de lichid. Pentru realizarea topului a fost luat drept referinţă indicatorul PM2.5.
PM2.5 este în general considerat drept poluant cu impact major asupra sănătăţii tuturor poluanţilor atmosferici măsuraţi în mod obişnuit. Datorită dimensiunilor mici, PM2.5 este capabil să pătrundă adânc în sistemul respirator uman şi de acolo în întregul corp, provocând o gamă largă de efecte pe termen scurt şi lung asupra sănătăţii, conform AirVisual.