Topul celor mai bune mașini 4×4. Dacia Duster se numără printre ele, alături de Clasa G și Defender – GALERIE FOTO
Dacia Duster se numără printre cele mai bune mașini 4×4, alături de modele precum Mercedes-Benz Clasa G sau Land Rover Defender.
Jurnaliștii britanici de la Autocar au alcătuit un top al celor mai bune mașini 4×4 și off-road ale anului 2023, iar Dacia Duster se numără printre ele. Calitățile SUV-ului autohton l-au adus în compania unor nume bine cimentate în industria SUV-urilor capabile în teren accidentat.
Știm deja că piața auto migrează din ce în ce mai mult către SUV-uri, dar, de cele mai multe ori, aceste mașini ajung să fie doar versiuni mai mari și mai înalte ale unor hatchback-uri, modele care nu au valențe foarte bune în off-road. Sunt practice și oferă o poziție mai înaltă la volan, dar nu vor excela în teren accidentat.
Pentru astfel de escapade off-road e nevoie de un vehicul bine pregătit, capabil să meargă și în condiții mai grele de drum. Aici intervin adevăratele off-roadere. Autocar a creat un clasament cu cele mai bune modele 4×4 pe care le poți cumpăra în 2023:
1. Land Rover Defender
Cu o istorie bogată în spate și o bază fidelă de fani, Land Rover a prezentat noul Defender în 2019. Noul model a adus o arhitectură complet nouă, fiind o mașină mult mai ușor de folosit, dar a păstrat abilitățile în teren mulțumită unghiurilor bune de atac și de degajare, dar și prin garda la sol de până la 291 mm. Are o gamă de motoare largă, care include și un V8 de peste 500 CP. De asemenea, clienții pot alege din trei mărimi diferite ale caroseriei.
2. Jeep Wrangler
Cea mai recentă generație a lui Jeep Wrangler păstrează designul care a consacrat offroader-ul american, dar este mai prietenoasă atunci când vine vorba de experiența de utilizare. Rămâne un SUV cu punți rigide, dar foarte capabil în teren, mai ales când vorbim de echiparea Rubicon.
3. Toyota Land Cruiser
Toyota Land Cruiser este una dintre opțiunile preferate de pasionații de off-road. Datorită construcției cu caroserie separată de șasiu, a mecanicii fiabile și a capabilităților bune în teren accidentat, Toyota Land Cruiser a ajuns unul dintre cele mai apreciate off-roadere. SUV-ul nipon poate fi cumpărat atât în variante de bază, fără prea multe opțiuni de confort, dar și în versiuni foarte bine echipate, care pot rivaliza cu modele premium de la producătorii germani.
4. Mercedes-Benz Clasa G
Dacă tot am adus vorba de producătorii germani, următoarea mașină pe listă este Mercedes-Benz Clasa G. Cred că nu mai are nevoie de nicio introducere. Aflat în producție încă din 1979, a fost conceput ca un vehicul militar, dar după mai bine de 40 de ani, are un succes foarte mare printre clienții care vor o mașină capabilă și luxoasă. Cea de a doua a fost lansată în 2018 și, pentru un ochi neavizat, ar putea arăta aproape identic. Chiar dacă forma a rămas aproape neschimbată, Mercedes a cizelat mult noua Clasă G, iar acum beneficiază de suspensie față independentă, pentru un comportament îmbunătățit pe asfalt.
5. Land Rover Discovery
Pe locul 5 s-a clasat cea de-a cincea generație a lui Land Rover Discovery. Chiar dacă poate nu este la fel de dur și de focusat pe partea de off-road ca celelalte modele despre care am vorbit până acum, Discovery rămâne unul dintre cele mai capabile SUV-uri premium de pe piață.
Mașina dispune de sistemul de tracțiune Terrain Response, lucru care ar trebuie să facă mersul pe drumuri neasfaltate mult mai ușor. Facelift-ul din 2021 a adus mașinii noi motoare cu șase cilindri, atât pe benzină, cât și pe motorină, precum și suspensii actualizate și câteva caracteristici interioare noi.
6. Ineos Grenadier
Un nume relativ nou pe piața de automobile, dar Ineos Grenadier promite capabilități off-road de top. Inspirat de originalul Land Rover Defender, acest nou SUV ar trebuie să concureze cu cei mai buni din industrie. Mașina folosește motoare și cutii de viteză de provenință BMW, fiind vorba de propulsoare de 3,0 litri și șase cilindri în lini, pe benzină sau diesel.
7. Ford Ranger Raptor
Dacă prima generație de Ford Ranger Raptor poate părea incompletă din unele puncte de vedere, noul model vine să repare greșelile trecutului. Pe lângă sistemul de tracțiune integrală avansat, suspensiile special concepute pentru off-road și sistemele adjuvante, noul Ford Ranger Raptor vine cu un motor pe măsură: un V6 de 3,0 litri care produce 288 CP.
8. Suzuki Jimny
Suzuki spune despre Jimny că este singurul offroader ușor din lume. Mașina cântărește puțin peste 1100 kg, dar folosește un șasiu tip scară cu suspensie cu axe rigide și dispune de un sistem 4×4 cu reductor. Motorul de 1,5 litri produce 102 CP, dar este suficient pentru o caroserie atât de mică. Pentru cei ce doresc distracție în off-road, dar au un buget mai mic, Jimny poate fi alegerea ideală.
9. SsangYong Rexton
Noul SsangYong Rexton este mai arătos ca niciodată, dar nu se dezminte de capabilitățile sale în teren accidentat. La fel ca Toyota Land Cruiser, este un SUV de mari dimensiuni, cu șasiu separat de caroserie și punte spate rigidă. Cea mai nouă iterație vine cu sistem 4×4 cu reductor și blocant central, Hill descent control și un motor diesel de 2,2 litri și 202 CP. Totul pentru un preț destul de accesibil, mai ales dacă ne raportăm la concurență.
10. Dacia Duster
Ultimul, dar nu cel din urmă, este SUV-ul autohton, Dacia Duster. Modelul a fost ales pentru prețul mic de achiziție raportat la capabilitățile sale în teren accidentat. Chiar dacă nu dispune de aceleași soluții tehnice ca alte mașini de pe această listă, SUV-ul românesc reușește să se descurce bine în situațiile care nu oferă un drum pavat.
De asemenea, are o dinamică mai bună pe asfalt decât predecesorul său „Această mașină din a doua generație se simte mult mai modernă și mai închegată decât predecesorul său. Direcția este precisă, controlul caroseriei este bun și aderența este mai mult decât suficientă. De asemenea, merge suficient de bine, cu suspensie moale, combinată cu anvelope cu profil înalt, care permit abordarea denivelărilor și gropilor cu o încredere rară”, conform articolului publicat de Autocar.