Deși prețurile sunt în creștere pentru mașini, încă mai găsim anvelope de vară noi accesibile, cu prețuri sub 200 de lei pe bucată. La Dedeman, prețurile pornesc de la 145 de lei pentru un pneu de vară nou.
Cel mai mic preț pentru o anvelopă de vară îl au modelele brandurilor Minerva, Debica și Laufenn.
Anvelopele de vară Minerva 209 pentru autoturisme au un preț de 146 de lei cu TVA pentru dimensiunile 155/65 R14 75T.
Caracteristici Minerva 209:
Cu dimensiunile 175/65 R14 82H, o anvelopă de vară Minerva are un preț de 176 de lei cu TVA.
Un alt model de buget este anvelopa de vară Debica Passio 2 pentru autoturisme. Anvelopele Debica Passio sunt anvelope de vară cu profil simetric proiectate pentru autoturisme medii și compacte. Blocurile laterale sunt rigide pentru a spori stabilitatea în curbe, la viteze mari. Cu dimensiunile 155/70 R13 75T, prețul este de 158 de lei cu TVA, iar pentru dimensiunile 165/65 R14 79T, prețul este de 177 de lei cu TVA.
Caracteristici Debica Passio 2:
Prețuri bune au și anvelopele de vară Laufenn. Dezvoltate special pentru piața europeană, anvelopele Laufenn sunt produse în uzina Hankook din Ungaria. Modelele de vară ale gamei Laufenn au fost lansate în Europa în primăvara anului 2016.
O anvelopă de vară Laufenn G Fit EQ+ LK41, 165/70 R14 81T, are un preț de 180 de lei cu TVA la Dedeman sau 185 lei cu TVA pentru dimensiunile 175/65 R14 82T.
Caracteristici Laufenn G Fit EQ+:
Anvelopele de vară au un comportament foarte bun pe asfalt uscat sau umed, dar nu sunt recomandate pe carosabil acoperit de gheață sau zăpadă. Acestea sunt proiectate să reziste la temperaturile ridicate din perioada verii, asa ca vor deveni mult prea rigide la temperaturi mai mici de 7°C. Rigiditatea anvelopelor scade aderența și afectează gradul de manevrabilitate al mașinii.
Există trei motive pentru care anvelopele trebuie înlocuite, iar un șofer bun se va gândi la toate când va lua o decizie în acest sens. În unele cazuri, decizia este evidentă, dar în altele e nevoie de mai multă intuiție.
Uniunea Europeană a impus etichetele standardizate pentru anvelope tocmai pentru ca acestea să poată fi comparate rapid de cumpărători. Pe eticheta UE sunt trecute caracteristicile de bază – aderența pe carosabil ud, rezistența de rulare, zgomotul la rulare și aderența pe zăpadă sau gheață. Mult mai bine decât studierea etichetei UE este să urmărești testele de anvelope și să alegi în funcție de rezultatele acestora.