Cel mai mare avantaj când îți cumperi o mașină pe firmă, dacă aceasta este plătitoare de TVA, este că poți beneficia de deducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA). Astfel, mașina ta va fi cu 19% mai ieftină. Iată de ce.
Chiar dacă cumperi o mașină second-hand sau una nouă cu plata pe loc vei plăti dealerului auto suma cu TVA. Însă, din acel moment, pentru toate facturile cu TVA pe care le încasezi pe firma ta nu vei mai plăti TVA către stat, 1-2 ani, până când TVA-ul plătit pentru mașină ajunge să fie egal cu TVA-ul pe sumele încasate.
Și dacă mașina este achiziționată în rate puteți beneficia de deducerea TVA. Doar că, atunci când TVA-ul încasat depășește TVA-ul ratei, diferența va trebui plătită către stat, lunar sau trimestrial în funcție de cum ați ales să plătiți taxele către stat.
Avantajele cumpărării unei mașini pe firmă sunt de natură fiscală, respectiv se poate beneficia de deducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA), în cazul firmelor plătitoare de TVA și a altor cheltuieli.
Cheltuielile de funcționare, întreținere și reparații pentru mașina respectivă sunt deductibile.
În plus, dacă suma respectivă, de 10.000-20.000 de euro, nu ar fi cheltuită pe o mașină, ar trebui să plătiți 5% din aceasta către stat dacă vreți să scoateți banii din firmă.
Achiziția unei mașini pe o firmă neplătitoare de TVA vă scade acest avantaj de 19% pe care îl au firmele plătitoare de TVA.
Pe o firmă neplătitoare de TVA, veți cumpăra mașina cu TVA și nu îl veți putea deduce. Nu veți putea deduce nici TVA-ul pe care îl au facturile de service, piesele, carburantul.
O firmă plătitoare de TVA va putea deduce jumătate din TVA la carburant și tot TVA-ul pe care îl au piesele sau facturile de service dacă angajatul care utilizează mașina are funcție de vânzări.
O mașină poate fi utilizată de firmă și în baza unui contract de comodat (de exemplu, se poate face un astfel de contract pentru mașina personală) sau închiriere.
Pentru autoturisme se pot aplica trei metode de amortizare: amortizare liniară (cea mai frecventă), degresivă sau în funcție de numărul de km parcurși. Durata de amortizare este între 4-6 ani.
Pentru deductibilitatea cheltuielilor sunt necesare documente financiar-contabile și foaia de parcurs care trebuie să cuprindă categoria de vehicul utilizat, scopul și locul deplasării, kilometri parcurși și consumul. Pentru un autoturism utilizat doar parțial în scopul activității firmei nu este necesară foaia de parcurs.
Dezavantajul unui autoturism pe firmă este o asigurare RCA mai scumpă și un impozit mai mare decât în cazul mașinilor pe persoane fizice.