TOP 5 cele mai nebune monovolume din istorie. Dacia este printre ele

Publicat: 23 08. 2013, 11:59

Monovolumele nu prea au fost niciodată nişte maşini care să te facă să zâmbeşti atunci când apeşi pedala de acceleraţie până la podea şi vrei să ataci câteva viraje ca actorii din seria de filme The Fast and The Furious. Altfel spus, sunt plictisitoare. Dar au fost câţiva producători care au încercat să schimbe asta.

Cumpărarea unui monovolum înseamnă, de multe ori, că ai o familie destul de numeroasă şi că un break nu ar fi destul de spaţios pentru toţi copiii şi bagajele lor. Problema este că monovolumele sunt destul de plictisitoare la condus.

Dar există şi excepţii de la această regulă pe care am creat-o acum şi pe care mi-o asum. De-a lungul vremii au existat câţiva producători care au vrut să aducă un suflu nou acestui segment dedicat tăticilor şi mămicilor cu familii numeroase.

Iată, deci, un top 5 al celor mai nebune monovolume create vreodată. Trebuie să menţionez că topul a fost creat de mine după principiul „aşa cred eu”.



GALERIE FOTO

Locul 5: Dacia Lodgy Glace

La sfârşitul anului 2011, monovolumul românesc a fost transformat într-o maşină de curse pe gheaţă, cu scopul de a participa la Trofeul Andros.

Problema este că, de fapt, Dacia Lodgy Glace nu prea mai este un monovolum. Sigur, scrie Dacia pe el şi se aseamănă cu maşina de familie produsă în Maroc, însă sub caroseria din materiale compozite stă un şasiu tubular din oţel, care nu ar fi foarte confortabil pentru un copil. În plus, există un singur scaun – cel al şoferului.

Măcar are un motor V6 de 3,0 litri care produce 355 CP, în vreme ce greutatea totală a maşinii este de doar 950 kg.

Locul 4: Bertone Genesis

Salonul Auto de la Torino din 1988 a fost gazda unui concept care a primit titlul „best in show” din partea publicaţiei Autoweek. Numit Genesis, monovolumul creat de renumitul carosier Bertone avea un design futurist, cu uşi de tip fluture şi cinci locuri individuale pentru şofer şi pasageri.

Un motor V12 de Lamborghini Countach montat central trimitea aproape 500 CP către roţile din spate prin intermediul unei cutii de viteze automate cu trei trepte Chrysler TorqueFlite. Din cauza cutiei de viteze, acceleraţia era destul de lentă, în ciuda motorului de Countach.

În cele din urmă, Bertone Genesis nu a intrat în producţia de serie, deşi părea a fi monovolumul viitorului.



Locul 3: De La Chapelle Parcours

Nu doar italienii ştiu să facă maşini nebune, ci şi francezii. Iar De La Chapelle Parcours se încadrează perfect în această categorie.

Creat de Xavier de La Chapelle şi prezentat în premieră mondială la Salonul Auto de la Geneva din 1992, monovolumul a fost produs în doar trei exemplare şi putea fi comandat cu tehnologiile de top disponibile la începutul anilor ’90 – scaune cu reglare electrică, aer condiţionat cu reglare automată, telefon mobil şi altele.

Primul prototip avea sub capotă un V12 de 5,3 litri de origine Jaguar care producea 273 CP, dar se pare că nu a fost de ajuns, fiindcă următoarele două exemplare au primit câte un V8 de 5,0 litri de la Mercedes care oferea 326 CP.

Panourile caroseriei erau construite din materiale compozite, în timp ce şasiul era o combinaţie de oţel şi aluminiu. Suspensia pneumatică şi sistemul de tracţiune integrală asigurau confortul şi siguranţa de care au avea nevoie o familie.

Locul 2: ItalDesign Giugiaro Columbus

Şapte locuri, o lungime de aproape şase metri, motor BMW V12 de 5,0 litri cu 300 CP, tracţiune integrală, direcţie pe toate roţile şi un design futurist. Ce altceva ai putea să mai vrei de la un monovolum?

Cam asta oferea conceptul ItalDesign Giugiaro Columbus, creat în 1992 pentru a sărbători 500 de ani de la descoperirea Americii de către Cristofor Columb.

Şoferul acestui monovolum era ca un căpitan de navă, fiindcă scaunul său avea o poziţie centrală, iar bordul avea suficient de multe butoane pentru a-l face să se simtă ca un adevărat Jean-Luc Picard al şoselelor.

Locul 1: Renault Espace F1

Aniversarea de zece ani a monovolumului Renault Espace în 1995 a fost o ocazie numai bună pentru a crea ceva special. Având în vedere că aniversarea familistei a coincis cu aniversarea de 10 ani a implicării Renault în Formula 1, nu putea să iasă decât ceva diabolic din asta.

Zis şi făcut. Rezultatul a fost un Renault Espace cu patru locuri şi motor V10 de Formula 1 cu 800 CP montat central. Toată puterea mergea către roţile din spate prin intermediul unei cutii de viteze semiautomate cu şase trepte, care-i permitea monovolumului să accelereze de la zero până la 100 km/h în 2,8 secunde.

O maşină perfectă pentru a duce copiii la şcoală, deci. Sigur, şasiul din fibră de carbon, suspensia de curse şi frânele ceramice ar putea cauza nişte dureri de spate, dar ce mai contează? Măcar copiii tăi nu o să întârzie la şcoală.

Maşina a fost inclusă în jocul Gran Turismo 2, iar acum poate fi admirată la muzeul Matra din Franţa.

Voi ce monovolum nebun v-aţi cumpăra dacă aţi putea?