Tipuri de distribuție auto. Care dintre ele este mai bună?

Publicat: 29 04. 2022, 12:18
Actualizat: 29 04. 2022, 14:19

Una dintre cele mai importante și mai solicitate componente ale grupului propulsor al unei mașini este distribuția. De aceea, este esențial să cunoști rolul pe care îl îndeplinește distribuția auto. Indiferent de tipul acesteia, ea îndeplinește aceeași funcție. Ea se referă la acele subansambluri ale motorului care sincronizează componentele responsabile de admisie, evacuare și poziția cilindrilor. Astfel, propulsorul mașinii tale va putea funcționa în siguranță și eficient.

Ce este distribuția unei mașini?

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Distribuția unui automobil reprezintă acea componentă a motorului care controlează toate piesele. Rolul său este acela de a sincroniza deschiderea supapelor de evacuare și de admisie și contribuie la realizarea schimbului de gaze din interiorul cilindri.

De buna funcționare a distribuției auto depinde și siguranța ocupanților unei mașini. Asta pentru că, defectarea acesteia în mers poate provoca un accident cu urmări tragice. În plus, defectarea distribuției va antrena și o serie de probleme, iar rezultatul ar fi o daună imposibil de remediat.

La baza distribuției stă cureaua de distribuție sau lanțul de distribuție. Acestea sunt elementele de angrenare care imprimă mișcare tuturor pieselor auxiliare. Ruperea curelei sau a lanțului de distribuție poate provoca pagube extrem de costisitoare, chiar avarierea motorului. De aceea, este recomandată schimbarea kit-ului de distribuție la termenele recomandate de producător.

Ce este distribuția pe lanț?

Kit-ul de distribuție pe lanț are mai multe avantaje. Fiind fabricat din metal este mai rezistent, nu este atât de complex și poate fi înlocuit între 250.000 și 300.000 de kilometri. În același timp, schimbarea kit-ului de distribuție pe lanț nu se face în funcție de carburantul folosit, ci mai degrabă de modul de exploatare al automobilului.

Spre deosebire de distribuția pe curea, cea pe lanț nu depinde de pompa de apă. Asta înseamnă că este mai ieftină în ceea ce privește piesele ce trebuie înlocuite, însă ansamblul are un cost mai mare.

În același timp, trebuie să știi că lanțul de distribuție conectează arborele cu came cu arborele cotit. În eventualitatea blocării pompei de apă, distribuția va continua să funcționeze la parametri normali. Asta nu înseamnă că poți amâna la nesfârșit înlocuirea piesei defecte.

Defectarea distribuției pe lanț prezintă o serie de simptome, cele mai clare fiind zgomotele metalice ce răzbat de sub capotă.

Ce este distribuția pe curea?

Cureaua de distribuție a înlocuit lanțul de distribuție datorită costurilor reduse și a funcționării silențioase. Singurul dezavantaj este acela al duratei de viață. De regulă, aceasta este estimată la cel maximum 100.000 km sau la o perioadă de 5-7 ani. Intervalul la care trebuie înlocuit kit-ul de distribuție pe curea depinde de modelul autovehiculului.

Din punct de vedere tehnic, cureaua de distribuție trece prin mai mulți scripeți echipați cu întinzătoare. Acești scripeți mențin tensiunea corectă pentru a asigura o mișcare normală a curelei.

Tensiunea pe care cureaua de distribuție o suportă este cea mai mare la pornirea sau la oprirea motorului. Altfel spus, în aceste momente, cureaua are cele mai mari șanse să se rupă. În cele mai multe dintre cazuri, atunci când este schimbată cureaua trebuie înlocuiți și scripeții.

Din punctul de vedere al tipului de combustibil, la mașinile diesel, înlocuirea curelei de distribuție se face mai frecvent din cauza modului de exploatare. Asta pentru că automobilele alimentate cu motorină parcurg de regulă mai mulți kilometri într-un an comparativ cu cele pe benzină.

Sursa: CashCarsBuyer