Fiecare dintre noi care termină facultatea are în plan punerea în aplicare a tot ceea ce a învăţat, în cadrul unui loc de muncă. Din nefericire, cei mai mulţi dintre angajatori au drept criteriu (important) de selecţie şi experienţa în câmpul muncii, punând aspiranţii în imposibilitatea de a-şi găsi un prim loc de muncă în domeniul pentru care au învăţat.
Încercând să contracareze din timp această posibilă (şi foarte probabilă) problemă, membrii IPAR şi-au propus să-şi îmbogăţească pachetul de cunoştinţe printr-o serie de activităţi de natură practică.
IPAR este prescurtarea de la Iniţiativa Pasionaţilor de Autovehicule Rutiere şi se adresează, în primul rând, viitorilor ingineri de Autovehicule Rutiere. Băieţii (şi fetele) care au înfiinţat IPAR şi-au propus, pentru început, să intre în contact cu experţii în domeniu şi să-i convingă pe aceştia să-şi împărtăşească preţioasele cunoştinţe tinerilor care doresc să clădească o carieră în domeniul auto.
După primele trei luni de la înfiinţare, membrii IPAR au făcut deja vizite fabricii Ford de la Craiova, uzinei Dacia de la Mioveni şi centrului tehnic Titu. În viitorul apropiat aceştia au anunţat că vor să-şi îndrepte atenţia asupra industriei auto din Braşov, „care se află la un nivel foarte dezvoltat”.
Printre planurile de viitor apropiat se numără şi înfiinţarea unui ONG, care va avea ca scop atragerea de fonduri ce vor fi investite întru pregătirea studenţilor şi organizarea de activităţi menite să dezvolte abilităţile inginereşti ale acestora.
Mai concret, IPAR vrea să organizeze, de exemplu, o competiţie de karting în campusul Universităţii Politehnica Bucureşti. Şi vrea să dea naştere unui concurs de creativitate în care echipele de competitori vor trebui să construiască un prototip de automobil pornind de la piese aruncate la fier vechi. Nu ştim alţii cum sunt, însă noi am vrea să le vedem competiţia transmisă la televizor chiar.
Odată cu creşterea ONG-ului (prin atragerea a câţi mai mulţi partereri – a se citi producători auto) IPAR doreşte să înfiinţeze un centru de pregătire pentru studenţi, unde aceştia vor fi instruiţi şi pregătiţi strict pentru cerinţele impuse de partenerii IPAR.
Pe scurt, IPAR doreşte să revoluţioneze pregătirea specialiştilor în domeniu. Nouă ni se pare cea mai bună iniţiativă pe care am auzit-o în fooooarte mult timp. Le urăm succes şi – a se consemna, vă rugăm – ne anunţăm primii pentru testarea circuitului de kart de la Poli.
Le poţi transmite felicitările – sau te poţi alătura lor – fie intrând pe pagina de Facebook, fie pe site-ul oficial IPAR, care abia aşteaptă să găzduiască tot felul de experienţe demne de toată lauda.