Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că intenționează să cumpere microbuze electrice pentru transportul școlarilor. Măsura este de neînțeles în condițiile în care România are încă numeroase școli cu grupuri sanitare în curte.
România e o țară a contrastelor, iar asta nu de ieri, de azi, ci dintotdeauna. Cele mai moderne cuceriri ale tehnologiei se împletesc armonios cu vestigii ale evului mediu, iar asta e valabil toate domeniile. România a fost una dintre primele țări din lume în care s-a produs energia electrică, în 1882 – anul în care Edison punea în funcțiune prima centrală electrică la New York. Doi ani mai târziu, Timișoara devenea primul oraș din Europa iluminat electric, dar asta nu înseamnă că România a ieșit din mocirla în care se zbătea. Evul mediu este și astăzi prezent în multe zone ale țării.
Aproape toate gospodăriile dispun de telefon mobil și cablu TV, dar peste un sfert din populație are încă toaleta în curte. Același contrast îl întâlnim și în cazul școlilor. Doar 18% din şcolile din România au cabinete medicale şi altele încă au grupurile sanitare în curte, dar ministrul Educației va folosi bugetul ministerului pentru a cumpăra microbuze electrice pentru transportul elevilor. Acesta a declarat chiar că digitalizarea școlilor, de importanță capitală în condițiile pandemiei, nu mai este o prioritate pentru ministerul pe care îl conduce.
„Cea mai mare pondere nu o are proiectul cu digitalizarea, care e pe locul doi, ci partea de infrastructură şi dotare cu material didactic. Intră în cerințele Green Deal. De exemplu, vrem 1.860 de microbuze şcolare care pot fi electrice”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, citat de Mediafax.
Planurile ministrului Cîmpeanu nu sunt văzute cu ochi buni de fostul ministru al educației Daniel Funeriu. Acesta declară că sistemul are nevoie de o reclaibrare înainte de putea primi noi investiții.
„Vă spun aşa: dacă vreţi să-l judecaţi pe Cîmpeanu, judecaţi-l pe acte: cum organizează examenele la final de an, cum împarte banii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. A injecta bani într-un sistem defect nu ne va aduce nimic mai bun. Da, fără îndoială, Cîmpeanu cunoaşte foarte bine sistemul, să vedem dacă va reuşi să-l conducă bine sau dacă se va lăsa condus de el”, a declarat fostul ministru al educației.
Mobilitatea electrică este subiectul fierbinte al acestui deceniu, iar autobuzele electrice au început să apară pe străzile mai multor orașe din România.