Test Drive Mazda MX-5 – Îndreptarul pasionatului auto – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 06 aug. 2024 Știri auto

Există câteva mașini pe care orice pasionat auto ar trebui să le experimenteze măcar o dată în viață. Printre ele se numără, cred eu, și Mazda MX-5, mașină care a rămas fidelă rețetei inițiale.

Mazda MX-5 este deja un nume cu tradiție în lumea auto, un icon, a cărui carieră a început în 1989, când a fost prezentată la Salonul Auto de Chicago. Rețeta a fost simplă: masă cât mai mică, motor longitudinal, cutie manuală, tracțiune spate, totul într-un roadster de mici dimensiuni.

Cumva, Mazda a luat ceea ce britanicii au făcut timp de zeci de ani, dar au implementat acest concept într-un mod fiabil, prietenos cu consumatorul. Prima generație a fost un succes răsunător, iar după 35 de ani de existență, Mazda MX-5 a fost vândută în peste 1,25 milioane de exemplare și deține titlul Guinness World Record pentru cea mai bine vândută mașină sport cu două locuri.

Pentru 2024, micul roadster japonez primește încă o actualizare, una care aduce câteva schimbări importante, chiar dacă la prima vedere pare că avem de-a face cu aceeași mașină ca până acum.

Schimbări estetice subtile, dar de efect

Actuala generație Mazda MX-5 a fost prezentată în 2014 și a primit un facelift în 2019, ocazie cu care a primit mai multă putere, dar și actualizări pentru suspensie și transmisie. Noile reglementări GSR2 au forțat compania să includă mai multe sisteme de siguranță, dar asta a reprezentat și un prilej pentru ca inginerii să mai strângă puțin șuruburile.

Cunoscută printre fani drept ND3, Mazda MX-5 2024 beneficiază de actualizări estetice mici. Japonezii nu au vrut să altereze forma de bază a mașinii, astfel că, pentru un ochi neantrenat, mașina arată identic. Marile noutăți le vedem la nivelul blocurilor optice, care beneficiază acum de tehnologie full LED atât în față, cât și în spate.

Chiar dacă nu par mare lucru, aceste noi faruri și stopuri au întinerit mașina. Tot la capitolul exterior putem vorbi și de o nouă nuanță, numită Aero Grey, în care a fost vopsită și mașina din testul nostru. Aspectul a fost completat de jantele BBS pe 17 inch, etrierele Brembo și accentele negre, fiind o echipare de top Homura.

Cea mai mare schimbare adusă interiorului este noul ecran pentru sistemului infotainment. Acum, MX-5 oferă cea mai nouă generație a acestuia, fiind un sistem asemănător cu cel regăsit pe Mazda CX-30, spre exemplu. Acesta poate fi controlat fie printr-un joystick sau prin atingere, dar doar atunci când folosim Android Auto sau Apple CarPlay.

Comparativ cu ce regăseam înainte pe Mazda MX-5, este un salt categoric înainte, fiind un ecran mai plăcut, o interfață modernă, dar suficient de compact pentru a nu te distrage de la ce este mai important: condusul.

Mazda MX-5 este mai dinamică, dar și mai sigură

Mașina pe care am testat-o a fost echipată cu motorizarea de top, o unitate de 2.0 litri, în patru cilindri, natural aspirată. Motorul produce 184 CP și 205 Nm, putere transmisă exclusiv roților spate printr-o cutie manuală cu șase rapoarte. De asemenea, motorizarea de 2.0 litri beneficiază și de un nou diferențial cu alunecare limitată.

Acesta face parte din suita de actualizări pe care MX-5 le-a primit pentru 2024, iar Mazda spune că ar trebui să confere mașinii un plus de stabilitate pe viraje și este combinat cu un nou mod pentru sistemul de control dinamic al stabilității. Acesta se numește DSC-Track și permite șoferului să împingă mașina mai mult pe circuit și intervine doar atunci când șoferul nu o mai poate controla. Nu în ultimul rând, producătorul spune că a alterat servodirecția electrică pentru a reduce frecarea și pentru a oferi un feedback mai bun prin volan.

Din nefericire pentru fanii MX-5 din Europa, Mazda este nevoită să renunțe la motorizarea de 2.0 pe Bătrânul Continent. Decizia a fost provocată de noile norme de poluare Euro 7, astfel că roadsterul japonez va fi disponibil în Uniunea Europeană doar cu motorizarea mai mică, de 1.5 litri, care dezvoltă 132 CP și 152 Nm cuplu motor maxim, ceea ce permite o accelerație 0-100 km/h în 8,3 secunde și o viteză maximă de 204 km/h.

Rămâne un motor suficient de potent pentru această mașină, dat fiind faptul că MX-5 cântărește mai puțin de o tonă într-o astfel de configurație. Chiar și cu motorizarea de 2.0 litri, mașina nu depășește 1.100 kg. Dar, dată fiind masa redusă a mașinii, motorizarea de 2.0 litri este varianta mai palpitantă, cu un timp de accelerație 0-100 de doar 6,5 secunde și o viteză maximă de 219 km/h.

Mazda MX-5 este distractivă în orice formă

Pe parcursul testului pot spune că n-am putut să scap de zâmbetul tâmp de pe față. De îndată ce te așezi pe scaun și îți reglezi poziția la volan descoperi cât mic te simți pe lângă aproape oricare altă mașină. Un SUV compact pare un adevărat mastodont pe lângă MX-5, dar acesta este farmecul mașinii.

Poziția joasă la volan, combinată cu centrul de greutate al mașinii, care este și el destul de jos, facilitează o legătură superioară dintre șofer și vehicul în sine. La acestea se adaugă direcția preciză și cutia de viteze manuală cu schimbător scurt, iar rezultatul te face să îți dai seama imediat de ce peste 1,25 milioane de oameni au cumpărat o Mazda MX-5.

În oraș, MX-5 este acea mașină care se strecoară prin aproape orice spațiu, fiind foarte ușor de condus grație unui ambreiaj ușor de modulat și unui motor suficient de elastic, care nu are de mișcat decât puțin peste o tonă. Un efect secundar al unei astfel de mașini este acela că lumea te filmează sau îți face poze la semafor în timp ce rânjesc cu gura până la urechi, semn că MX-5 îi face fericiți și pe cei care nu se află la volan.

Totuși, acest roadster strălucește pe drumurile secundare, virajate, unde te poți bucura de șasiu și de cutia de viteze manuală ce dispune de o timonerie exemplară. Fiind atât de ușoară, suspensia lui MX-5 nu trebuie să fie rigidă, ceea face ca mașina să absoarbă bine denivelările unui drum specific românesc, chiar și atunci când o arunci pe viraje. Iar când te hotărăști să faci asta, direcția comunică cu tine și îți spune ce fac roțile față, fără a fi nenecesar de grea.

Această generație a lui MX-5 a avut dintotdeauna reputația de a fi „tail happy”, cu alte cuvinte, are un caracter supravirator accentuat. Mazda spune că noul diferențial temperează acest caracter, însă mașina rămâne jucăușă, mai ales în condiții de carosabil umed. Te îndeamnă să te joci și te răsplătește pentru fiecare viraj și pentru fiecare schimb de treaptă, mai ales că rev matching-ul este atât de ușor de executat.

Totuși, poate că nu este cea mai bună mașină în care să călătorești pe distanțe lungi, nefiind la fel de bine izolată fonic precum decapotabile mai scumpe. De asemenea, scaunele Recaro ar putea pune probleme oamenilor mai corpolenți, având un șezut destul de îngust. Însă, este o sursă de dopamină pură odată ce o decapotezi și ai la dispoziție o porțiune bună de drum.

Iar la întrebarea „Cât consumă?”, pot răspunde cu valoarea de 8,4 litri/100 km, consum mixt obținut după circa 300 de kilometri parcurși prin oraș și drumuri naționale.

Concluzii

Dacă îți place să conduci, Mazda MX-5 este una dintre cele mai distractive mașini pe care banii le pot cumpăra. Dimensiunile compacte, masa redusă și precizia clinică a comenzilor au cucerit inimile a milioane de fani din întreaga lume. Este o mașină cu care te conectezi și care te poate face un șofer mai bun și, pentru că nu are foarte multă putere, te poți bucura de experiență fără să încalci (prea des) viteza legală.

Dar acest pachet vine și cu un preț. În România, Mazda MX-5 are un preț de listă de 30.690 de euro cu TVA inclus. Un exemplar precum cel testat, în echiparea de top Homura, cu motorizarea de 2.0 litri, are un preț de 39.980 de euro cu TVA inclus.

Concurenți nu prea mai are, cel puțin la noi în țară, dar MX-5 își păstrează locul binemeritat printre sportivele analog, precum gemenii Subaru BRZ și Toyota GR86, care continuă să fie disponibile pe piețele din afara Uniunii Europene.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide