Test drive Mazda CX-60 3.3 Diesel: Împotriva curentului – VIDEO
Fără dar și poate, majoritatea producătorilor auto se uită din ce în ce mai mult către un viitor electric. Poate nu va fi în totalitate alcătuit din vehicule electrice cu baterii, poate hidrogenul va avea un cuvânt de spus sau poate combustibilii alternativi vor fi o opțiune viabilă. Ce-i drept, motoarele termice convenționale vor începe să dispară din peisajul lumii auto.
Ce face Mazda în acest context în care foarte mulți producători se îndreaptă către electrificare și îngheață dezvoltarea motoarelor existe, iar de diesel nici nu vor să audă? Japonezii aduc pe piață un motor nou, cu șase cilindri în linie, pe motorină, pe care îl montează în cel mai nou SUV al lor, Mazda CX-60, model care are aspirații la segmentul premium. Compania a făcut un pas îndrăzneț aducând un motor de 3.3 litri pe cel mai mare SUV pe care îl vinde în Europa, dar oare este alegerea corectă?
Mazda CX-60 rămâne un SUV impunător
Din punct de vedere estetic, CX-60 cu motor diesel nu diferă cu aproape nimic față de variantele echipate cu propulsorul de 2.5 litri plug-in hybrid. Am avut la test o versiune în echipare Takumi, finisată în nuanța deja celebră de roșu a producătorului japonez. Fiind un model de top, această echipare numită Takumi aduce câteva lucruri în plus față de versiunea de bază, cum are fi farurile LED Matrix adaptive și jantele cu diametru de 20 de inch finisate în două tonuri.
Partea frontală este masivă, incorporând o grilă mare și impunătoare, în mijlocul căreia tronează sigla Mazda. Din aceasta pornește o capotă lungă, sub care se ascund motoarele montate longitudinal. Continuând spre spate, observăm linii fluide și o linie a plafonului care coboară puțin spre spate, acolo unde vom găsi stopuri full LED, dar și evacuări false, din păcate.
Cu ajutorul acestei noi platforme cu motor longitudinal și tracțiune spate sau integrală, Mazda își propune să atace segmentul premium, mașini precum BMW X3, Mercedes-Benz GLC sau Volvo XC60. Pentru asta nu este suficientă doar o mașină arătoasă, ci și un interior modern și calitativ.
Interiorul este un spațiu frumos în care să te bucuri de distanțe lungi
Mazda CX-60 are o cabină destul de spațioasă, aerisită, care bucură pasagerii cu materiale plăcute la atingere și o asamblare bine făcută. În cazul versiunii Takumi, CX-60 vine echipată cu un interior deschis la culoare, cu tapițerie din piele Nappa, ornamente din textil despre care Mazda spune că imită textura unui Kimono, dar și ornamente din lemn cu finisaj mat. Per total este un interior plăcut ochiului, cu comenzi bine poziționate, iar pentru faptul că au păstrat comenzile climatizării în format fizic, fără a le integra în sistemul de infotainment, japonezii primesc o bilă albă.
Cât despre aceste ecrane, CX-60 dispune de două astfel de afișaje, Primul este folosit pentru instrumentarul de bord de 12,3 inch, un ecran cu rata de împrospătare bună, ușor de citit, poate un pic prea simplu pentru gusturile unora. Acesta este completat de un head-up display proiectat direct pe parbriz. În centrul planșei de bord regăsim încă un ecran de 12,3 inch, de această dată destinat sistemului de infotainment. Acesta are conectivitate fără fir cu Android Auto și Apple CarPlay și preia comenzile tactile doar în aceste moduri de mirroring. În rest, sistemul mașinii poate fi controlat cu ajutorul selectorului montat pe consola centrală, care este chiar intuitiv de folosit.
Poziția la volan este bună, înaltă, iar scaunele oferă un nivel bun de susținere. Chiar dacă nu sunt cele mai moi din industrie, sunt bine profilate, astfel că nu vor crea disconfort la drum lung. Și pasagerii ce vor lua loc pe bancheta din spate vor fi tratați destul de bine, având la dispoziție, cel puțin pe acest nivel de echipare, banchetă încălzită, două porturi de încărcare USB-C și o priză de 220V. Nici la capitolul portbagaj nu stă rău, deoarece oferă un volum minim de 570 de litri, ajungând la un maxim de 1.726 de litri cu scaunele rabatate.
Cum se conduce Mazda CX-60 cu noul motor diesel?
Mazda CX-60 folosește noua arhitectură cu motor longitudinal pe care producătorul japonez a creat-o pentru modelele sale de clasă mare. Astfel, mașina beneficiază de suspensie tip dublu-braț pe puntea din față și multi-link pe spate, ceea ce îi conferă o ținută de drum bună, dar care uneori poate fi puțin rigidă peste anumite gropi sau asperități ale asfaltului.
Este o mașină grea, cu o greutate proprie de 1.935 de kilograme la gol, dar care reușește să mascheze destul de bine această masă consistentă. Ruliul nu este foarte pronunțat, dar este de așteptat, nu vorbim totuși de o super sportivă, ci despre un SUV de familie. Chiar și așa, CX-60 are o dinamică bună datorită amplasării longitudinale a motorului, care este dus destul de în spate, astfel încât să nu atârne prea tare pe puntea față. De asemenea, tracțiunea integrală îți va oferi un plus de încredere, dar trebuie să ții cont că este disponibilă doar pe varianta cu 254 CP. Varianta mai slabă, de 200 CP, vine doar cu tracțiune spate.
Oricare dintre ele ar fi, toate mașinile vin echipate cu o transmisie automată cu 8 rapoarte și sistem mild-hybrid pe 48V. În combinație cu motorul de 3.3 litri, cu 6 cilindri în linie și 254 CP, propulsează mașina de la 0 la 100 km/h în 7,4 secunde. Totuși, câteodată are mici momente de ezitare, de parcă nu ar fi hotărâtă cu privire la treapta de viteză pe care să o selecteze. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea dacă nici șoferul nu știe dacă vrea să accelereze sau să ia piciorul de pe pedală. Transmisia nu răspunde foarte bine la astfel de comenzi indecise și pare că devine confuză la rândul său.
Cât consumă noul motor de 3.3 litri?
Am avut ocazia să conduc mașina în mai toate tipurile de trafic, de la un București cât se poate de aglomera, la drumuri naționale și autostrăzi. Mazda se laudă cu un consum mixt de 5,3 litri la suta de kilometri, iar CX-60 nu se îndepărtează prea tare de această valoare.
Într-un oraș precum Bucureștiul, în trafic la ore de vârf, mașina a consumat 9,5 litri per suta de kilometri, dar consumul poate scădea într-un trafic mai lejer. Cu puțin oraș și aproximativ 100 de kilometri de drum național, mașina a consumat sub 5 litri per suta de kilometri, au fost momente în care am văzut consumuri și de 4,7 litri. În medie, după ce am parcurs câteva sute de kilometri prin oraș, pe drumuri naționale și pe autostradă, am obținut un consum de aproximativ 6 litri de motorină la suta de kilometri. Ținând cont că mașina este dotată cu un rezervor de 58 de litri, puteți parcurge aproximativ 900 de kilometri cu un singur plin.
Mazda CX-60 se simte ca o adevărată mașină premium
Pot spune că, în urma acestei experiențe, noul SUV de la Mazda se simte ca o adevărată mașină demnă de segmentul premium. De la design, la rafinament și până la confort, este o mașină care livrează. Cu toate acestea, există câteva minusuri pe care clienții vor trebui să le ia în seamă, precum suspensia ocazional rigidă, micile ezitări ale cutiei de viteze, iar poate unii dintre clienți vor trebui să treacă peste faptul că nu este o marcă premium tradițională, precum concurenții germani.
Mazda CX-60 este o mașină completă, spațioasă, arătoasă, care acum oferă și o motorizare pe motorină cu șase cilindri, iar în viitor va exista și un pe benzină, astfel că posibilii clienți vor avea de unde alege. Cât despre prețuri, mașina se aliniază cu rivalii săi din zona premium. O mașină precum cea testată de noi, un exemplar în echiparea de top Takumi, va avea un preț de 62.740 de euro.
VIDEO