Ce contează cel mai mult atunci când ne căutăm o mașină nouă? Poate designul, poate modul în care se conduce, dar pentru mulți dintre noi este foarte important câtă mașină primim pentru banii plătiți. Hyundai Bayon este una dintre acele mașini axate pe a oferi un raport preț/calitate bun și a primit recent un facelift.
Am luat și noi un exemplar în teste pentru a vedea ce schimbări a operat producătorul coreean crossover-ului de clasă mică și dacă merită să cumperi o astfel de mașină, mai ales când concurența este din ce în ce mai mare.
Lansat în 2021, Bayon a venit ca un model care să umple acel gol până la Kona în gama de SUV-uri și crossovere Hyundai. Dat fiind faptul că împarte platforma tehnică cu i20, este un model de mici dimensiuni, accesibil, care se adresează clienților care caută statura de SUV la un preț convenabil.
Actualizarea lansată pentru Bayon în 2024 aduce câteva schimbări subtile la nivelul designului exterior. Facelift-ul a adus cu sine noi bare de protecție, modele noi de jante și modificări la nivelul blocurilor optice.
Bara frontală a fost redesenată și include o nouă grilă, deasupra căreia stă noul logo Hyundai bidimensional. O noutate pentru 2024 este și banda luminoasă LED, dispusă deasupra stopurilor. Aceasta adăpostește și luminile de semnalizare, iar pe timpul nopții conferă mașinii un aspect futurist, fiind un element de design împrumutat de la noua generație Kona.
Partea din spate a fost modernizată cu ajutorul noii bare de protecție, care folosește mai puțin plastic negru și include o porțiune vopsită mai mare. Cu toate acestea Bayon și-a păstrat protecțiile din plastic care, cu toate că mașina nu este făcută pentru off-road extrem, vor fi de foarte mare ajutor în oraș, deoarece protejează mașina de eventualele accidente la viteze mici și pot fi ușor înlocuite.
Fundamental, interiorul lui Bayon nu s-a schimbat foarte mult, ce avem de-a face cu o nuanțare a ceea ce cunoșteam deja. Hyundai a ales să aducă noi modele de tapițerie, dar să păstreze formatul bordului și al fețelor de uși, elemente foarte similare cu ceea ce vedem și la Hyundai i20, fiind două modele înrudite.
Indiferent de piață, Hyundai Bayon vine acum în standard cu instrumentar de bord digital. De asemenea, mașina a primit un nou ecran de 10,25 inch, care este folosit pentru sistemul central de infotainment.
Acesta răspunde bine, oferă o grafică corectă, iar conectivitatea cu telefonul se face rapid, doar să aveți grijă, căci portul de conectare prin cablu folosește acum USB-C. Instrumentarul de bord digital oferă toate informațiile de care șoferul are nevoie și poate fi personalizat, având la dispoziție câteva teme din care putem alege. De asemenea, afișajul poate fi schimbat în concordanță cu modul de condus ales: Eco, Confort sau Sport.
Spațiul pentru pasageri și cel din portbagaj au rămas la fel, ceea ce nu reprezintă un lucru rău. Inclusiv persoane mai înalte pot călători în spate, iar portbagajul măsoară în continuare 411 litri, o valoare bună în acest segment subcompact. Implementarea podelei duble crește versatilitatea în portbagaj, iar spațiul special pentru depozitarea tăviței reprezintă un truc ingenios, astfel că nu trebuie să o lași aruncată prin garaj.
În cabină vom găsi, în general, materiale dure la atingere, dar nu este o surpriză, dat fiind vă vorbim despre o mașină de buget. Dacă ne uităm la rivali precum Dacia Sandero Stepway, situația este foarte asemănătoare. Din fericire, zonele în care punem cel mai des mâna sau cotul sunt acoperite cu materiale moi.
De asemenea, mașina primit noi modele de tapițerii, toate textile. Scaunele au reglaje ample, la fel și coloana de direcție, plus că poziția la volan este destul de confortabilă, dar nu foarte înaltă, dacă asta căutați de la un astfel de model „SUV-izat”.
În departamentul motorizări lucrurile stau simplu. Există două motoare disponibile pe Hyundai Bayon facelift. Primul dintre ele este cel de 1.2 litri, natural aspirat, care produce 79 CP și 113 Nm. Acest propulsor în patru cilindri poate fi cuplat exclusiv cu o transmisie manuală în cinci trepte.
Apoi avem motorul de un litru turbo, în trei pistoane, care produce 100 CP și 200 Nm cuplu, putând fi cuplat fie cu o transmisie manuală cu 6 trepte, fie cu o automată cu dublu-ambreiaj și 7 rapoarte. Fix pe aceasta am și avut-o la test, în echiparea de top LED Line.
Dacă în trecut acest motor avea parte de asistarea unui starter/generator electric integrat, acum nu mai este cazul, deoarece Hyundai a ales să meargă pe o abordare pur termică la facelift. Pentru această combinație de motor și transmisie, Hyundai declară o accelerație 0-100 în 12,4 secunde și o viteză maximă de 176 km/h. Consumul mixt comunicat de producător este de 5,5 l/100 km.
Ușor de manevrat în oraș, suficient de confortabil la drum lung și îndeajuns de spațios pentru o familie tânără. Bayon rămâne la bază o mașină de oraș, fiind bazat pe i20. Lung de 4,18 metri, se situează în aceeași zonă cu Dacia Sandero Stepway, ceea ce îl face ușor de manevrat.
Comenzile sunt ușoare, iar cutia de viteze schimbă bine treptele, fără să bruscheze în vreun fel. Ce-i drept, nu putem da la o parte faptul că avem de-a face cu un motor în trei pistoane, astfel că vibrațiile acestuia vor fi resimțite în cabină, în special la turații joase.
Iar aici intervine cea mai mare problemă pe care o am cu acest tren de rulare. Transmisia automată schimbă rapid treptele, fără șocuri, dar are adesea tendința să subtureze, astfel că m-am regăsit adesea în situația în care am avut nevoie să accelerez mai hotărât și, pentru că eram într-o treaptă superioară de viteză, cutia trebuia să retrogradeze, iar motorul trebuia să ajungă la turația optimă pentru ca turbina să încarce.
Astfel, se pierd câteva secunde valoroase, mai ales în situația în care ai nevoie să efectuezi o manevră rapidă. Este o chestiune de obișnuință, care poate fi gestionată și folosind modul manual al transmisiei la nevoie, dar mi-ar plăcea să văd o calibrare ceva mai bună a software-ului cutiei de viteze.
Fiind o mașină de buget, ne interesează și cât de economică este în exploatare. În oraș am obținut un consum de 10,7 l/100 km, în timp ce pe drum național consumul s-a situat în jurul a 5-6 l/100 km. La finalul testului, am avut o medie de 6,1 l/100 km.
Hyundai Bayon facelift aduce câteva actualizări binevenite și păstrează etosul, acela de a oferi un pachet atractiv la un preț competitiv. Mașina a căpătat un aspect mai modern grație modificărilor estetice operate de producător.
Interiorul rămâne un spațiu simplu, cu comenzi fizice ușor de folosit și materiale nepretențioase, dar acum primește un aport tehnologic important, ceea ce va juca un rol mare, în special în ochii tinerilor.
Cât despre prețuri, noul Hyundai Bayon pornește în România de la 17.017 euro cu TVA inclus. O mașină precum cea testată de noi, în echiparea de top LED Line și motorizarea de 1.0 litri cu transmisie automată, are un preț de listă de 21.420 de euro.