Test drive cu BMW Seria 5 – Un nou început
Evoluția este un lucru firesc, proces strâns legat de progresul oamenilor și industriei, deopotrivă. Până și cele mai împământenite și mai conservatoare modele par că sunt nevoite să se adapteze noii ere, printre ele numărându-se și BMW Seria 5.
Sedanul de clasă mare al producătorului german a ajuns la cea de-a opta generație, iar cu această ocazie, noul model marchează câteva premiere, printre care și faptul că poate fi cumpărat și în format pur electric. De asemenea, BMW abordează un nou design și materiale noi la interior, dar a diluat oare esența Seriei 5 făcând acest lucru?
BMW Seria 5 – Nou, dar familiar
În comparație cu modelul anterior, noua generație a crescut în lungime cu 97 de milimetri, până la 5.060 milimetri; în lățime cu 32 de milimetri, până la 1.900 milimetri; iar în înălțime cu 36 de milimetri, până la 1.515 milimetri. Ampatamentul a crescut și el cu 20 de milimetri, până la 2.995 de milimetri, ceea ce a creat ceva mai mult loc în cabină pentru ocupanți.
Mașina păstrează același setup al suspensiei pe care îl știm de la G30, anume un sistem de tip dublu braț pe puntea față, iar pe puntea spate regăsim un multi-link cu 5 brațe. La capitolul motorizări, G60 marchează o premieră, deoarece poate fi cumpărat inclusiv sub formă electrică.
Există chiar două versiuni electrice, reprezentând gama i5. Modelul de bază, i5 eDrive40 și i5 M60, cel mai puternic Seria 5 al actualei generații, până când vom vedea noul M5. Acesta dispune de două motoare electrice, 601 CP și 820 Nm cuplu maxim și poate atinge 100 km/h în 3,8 secunde.
Nu vă faceți griji, încă sunt disponibile motorizări termice. Pentru acest test am avut la dispoziție un 520d xDrive, echipat cu motorul diesel de 2.0 litri și 197 CP, ajutat de tehnologia mild-hybrid. Astfel, în carcasa transmisiei automate cu 8 trepte este montat un motor electric de aproximativ 11 CP și 200 Nm, care se ocupă de pornirea motorului, recuperează energie la frânare și umple golurile de putere între schimbările de treaptă. Doritorii de benzină pot alege 520i și, începând cu 2024, noua Serie 5 va putea fi cumpărată și sub forma unui hibrid cu încărcare la priză.
O abordare nouă a unui concept bine-cunoscut
Noua generație BMW Seria 5 nu a fost ferită de controverse atunci când vorbim despre design. Fanii nu au fost tocmai mulțumiți de aspectul mașinilor pe care bavarezii le-au lansat în ultimii ani, principala critică pentru multe modele fiind grila de mari dimensiuni. Da, grila noului BMW Seria 5 este mai mare, dar nu am găsit-o la fel de ostentativă precum cea regăsită pe noul Seria 7, spre exemplu. Cei doi rinichi caracterisitici nu au fost supradimensionați. Totuși, dacă vrei ca mașina să iasă în evidență pe timp de noapte, poți opta pentru Iconic Glow, opțiune reprezentată de un contur LED în jurul grilei frontale.
Dacă ajungi să îl vezi în realitate, este un sedan destul de bine proporționat, cu o capotă lungă, o punte față împinsă către înainte și linii bine definite, așa cum am văzut și pe generația anterioară. Rețeta de bază este acolo, doar că a fost alterată cu scopul eficienței, dar și pentru a împacheta această varietate mare de propulsoare. Dacă preferați formatul de caroserie break, atunci va trebui să așteptați până în 2024, atunci când BMW va prezenta această versiune a noii Serii 5.
Cum se simte interiorul?
Cabina noului BMW Seria 5 este un loc care te face să te simți bine. Materialele sunt bine alese, asamblarea este foarte bine realizată, iar tehnologiile sunt de ultimă oră. Exemplarul pe care l-am testat a fost echipat cu interiorul realizat din ceea ce BMW numește Veganza, adică o piele artificială. Astfel, în această mașină nu a existat nicio bucată de piele de origine animală. Totuși, pentru cei ce doresc tapițerii din piele naturală, BMW încă oferă astfel de opțiuni, dar contra cost. Ce-i drept, acest material numit Veganza ar putea păcăli pe destui că este piele naturală, având o textură plăcută la atingere și nici nu emană un miros neplăcut.
Ergonomia interiorului este bună, comenzile sunt ușor de găsit prin cabină (cele care au mai rămas în format fizic), iar dacă nu găsești ceva, poți întreba mașina prin intermediul asistentului virtual. Aici intervine marea de tehnologie din această mașină, pe care unii oameni s-ar putea să o găsească copleșitoare. Mașina folosește două ecrane, unul pentru tabloul de bord, care măsoară 12,3 inch și unul central, cu o diagonală de 14,9 inch, un setup pe care l-am întâlnit și pe alte modele. Acest sistem înglobează majoritatea funcțiilor, de la climatizare la informații despre starea mașinii.
Din fericire, odată cu iDrive 8.5, BMW a mai rezolvat câteva neajunsuri ale șoferilor, în special legate de ușurința în utilizare a acestui sistem de operare. Nu mai trebuie să intri în cine știe câte submeniuri pentru a-ți porni încălzirea în scaun, acum este la un click distanță. Per total, producătorul a adus câteva modificări bine-venite și pare că noua versiune a sistemului răspunde chiar mai bine decât iterațiile anterioare. Meniurile au fost așezate într-un mod mai plăcut, iar utilizatorii au la dispoziție mai multe opțiuni pentru modul în care informațiile sunt afișate.
Pe lângă tehnologie, noul Seria 5 oferă mult spațiu ocupanților, astfel că 4 adulți pot călători în deplin confort. Scaunele sunt bine profilate, iar mașina de test a fost echipată cu cele Comfort, care au multiple reglaje, încălzire, dar și ventilație. Spațiile de depozitare sunt destul de mari, în consola centrală există un încărcător wireless și spațiu pentru două telefoane, iar în portbagaj este loc pentru 520 de litri de bagaje.
Cum se descurcă noul BMW Seria 5 în viața reală?
Această nouă generație rămâne o mașină confortabilă, mai ales că cea testată de mine a fost echipată cu suspensia standard, axată pe confort, ci nu pe sportivitate. Am fost surprins de cât de bine amortizează denivelările și imperfecțiunile drumului, chiar și cu jantele mari de 20 de inch. Suspensia lucrează în liniște deplină și nu perturbă în niciun fel atmosfera calmă de la bordul mașinii. Habitaclul este foarte bine insonorizat, ceea ce permite sistemului audio Bowers & Wilkins să își etaleze calitățile la maximum. Zgomotul de vânt a fost redus la minimum, iar cel de rulare este abia sesizabil, chiar și atunci când mașina este echipată cu anvelope late.
Cu toate că este o mașină lungă de peste 5 metri, pe viraje se simte agilă, în ciuda faptului că nu vorbim despre o mașină echipată cu pachetul M Sport. Nu au existat momente în care să simt că masa de peste 1.800 de kilograme nu poate fi controlată. Mașina este echilibrată bine din punct de vedere dinamic, dar să nu vă așteptați la vreo experiență foarte comunicativă, mai ales din partea direcției. Mi-aș fi dorit ca această să fie mai comunicativă, deoarece există momente în care aproape că te simți deconectat de ceea ce se întâmplă cu puntea față.
Cât despre performanțe, fiind vorba despre un motor de 2.0 litri diesel, nu ne putem așteptat de la prea multă sportivitate. Da, cei 197 CP și 400 Nm se achită cu brio de sarcina de a pune în mișcare acest sedan ce cântărește peste 1,8 tone la gol. BMW 520d xDrive accelerează de la 0 la 100 km/h în 7,3 secunde, către o viteză maximă de 228 km/h. Dar nu va fi motorul pe care îl alegi pentru a te simți pilot, îl alegi pentru eficiență și pentru cuplul consistent, raportat la capacitatea cilindrică.
În plus, motorul este bine insonorizat și ajungi să auzi acel murmur specific de diesel doar la turații înalte. La mers normal, constant, uiți că este un diesel sub capotă, zgomotul se pierde în fundal, ceea ce face din experiența la volan una foarte silențioasă. Cât despre cifre de consum, după ce am parcurs aproximativ 700 de kilometri la bordul mașinii, timp în care am mers în oraș, pe autostradă, dar și pe drumuri de munte, media finală a fost de 5,8 litri/100 km.
Pasionații de tehnologie se vor simți ca acasă
Așa cum spuneam, noua Serie 5 înglobează multe tehnologii, sisteme de asistență și câteva găselnițe interesante. Dacă ai de parcurs distanțe lungi, atunci află că sistemul automat adaptiv funcționează foarte bine, inclusiv în trafic bară la bară. Dacă mașina observă că îți menții privirea înainte, atunci va pleca singură, odată cu traficul, fără să fie nevoie ca tu să apeși pedala de accelerație. De asemenea, există asistentul la mersul cu spatele, până la 200 de metri, parcare automată și alte sisteme uzuale.
Pe lângă aceste funcții menite să ușureze viața la volan, pe Seria 5 poți avea o cameră video, cu care poți ține conferințe direct din mașină. Bineînțeles, cu condiția să fii staționat. Poți să te filmezi și să îți faci poze, iar mai apoi să ți le trimiți pe telefon. Este un sistem asemănător cu ceea ce Mercedes-Benz a implementat pe noua Clasă E.
În plus, toate modele au jocuri integrate în sistemul de infotainment. Aceasta ar putea fi o funcție interesantă pentru cei ce vor să facă timpul să treacă mai repede atunci când se află cu mașina la încărcat, în cazul versiunii electrice i5. Pentru a te juca vei conecta telefonul scanând un cod QR, iar de acolo îl vei folosi pe post de controller. Dacă alți pasageri vor să vi se alăture, există și această posibilitate de multiplayer.
Concluzii
Cea de-a opta generație BMW Seria 5 este de abia la început de drum. Probabil că oamenii vor ajunge să guste și acest design, dar aspectul nu este totul. Sedanul german rămâne un concurent important în segment, unul care oferă un nivel ridicat de confort, siguranță și practicalitate.
Modul în care suspensia lucrează m-a surprins cel mai tare. Amortizarea este confortabilă, nu sunt transmise șocuri în cabină, iar dinamica nu a fost sacrificată. Întregul pachet lucrează împreună pentru a crea o mașină ce se pretează drumurilor lungi, mai ales dacă vorbim despre o motorizare pe motorină.
Mi-ar plăcea să văd unele probleme rezolvate, iar aici mă refer la sistemul de infotainment, în special la conectarea wireless a unui telefon cu Android. Există momente în care mașina oprește subit conexiunea Android Auto, iar apoi o reia de la sine, ceea ce poate deveni frustrant. Tocmai de acceași am ales să folosesc conexiunea prin cablu, caz în care nu am întâmpinat probleme.
Nu în ultimul rând, trebuie să vorbim despre prețuri. În România, noul BMW Seria 5 pornește de la 58.965 de euro. Exemplarul pe care l-am testat, dat fiind că a fost echipat cu destule pachete și opțiuni, a avut un preț de listă de 89.381 de euro. Iar dacă doriți ca modelul ales să aibă propulsie electrică, trebuie să știți că cel mai ieftin BMW i5 are un preț de pornire de 70.151 de euro.
VIDEO