Săptămâna aceasta a intrat în vigoare taxa pe lux. Șoferii care au în proprietate o mașină scumpă trebuie să plătească un impozit suplimentar. Iată cum se calculează acesta și cum se stabilește noua taxă pe lux.
Guvernul a decis introducerea unui impozit special, în 2024, pentru mașinile scumpe și pentru proprietățile de lux.
Astfel, o parte dintre șoferi vor fi obligați să plătească, timp de 5 ani, o taxă pe lux. Este vorba de un impozit special pentru vehiculele a căror valoare depășește un anumit prag.
Legea 296/2023, a intrat în vigoare și introduce în Codul fiscal un impozit special pe bunurile mobile și imobile de valoare mare.
„Sunt obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, stabilit conform prezentului titlu […] persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei”, se specifică în Legea 296/2023.
Astfel, statul impune plata unui impozit special suplimentar de 0,3% din diferența între plafon valoarea vehiculului.
Ceea ce înseamnă că, dacă valoarea mașinii este de 100.000 euro, atunci diferența este de 25.000 euro.
Deci proprietarul va plăti un impozit suplimentar de 75 euro, ce reprezintă 0,3% din diferență. Acest impozit mărit se va plăti pe o perioadă de 5 ani, din momentul în care e cumpărat autoturismul.
În total, pentru exemplul anterior, se va achita un impozit suplimentar de 375 euro.
Desigur, dacă valoarea mașinii e 500.000 euro, atunci diferența va fi 425.000 euro. Deci, un impozit special de 1.275 euro pe an.
Legea „taxei pe lux” a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, odată cu pachetul fiscal anunţat la final de 2023.
Dar, abia luna aceasta ANAF a publicat primele ordine pentru modelul şi conţinutul formularului 216, pentru declararea bunurilor „de lux” şi impozitarea acestora.
Casele şi maşinile se declară prin formularul 216, pentru „impozitul special pe bunuri mobile şi imobile de valoare mare”.