Veste proastă pentru românii care au contestat în instanţă taxa auto şi au câştigat împotriva statului: aceasta nu se va restitui imediat şi integral, ci se va recupera în termen de 5 ani, prin plăţi eşalonate anual şi reprezentând 20% din suma datorată.
Modalitatea de plată a fost stabilită de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă. Conform acesteia:
„Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plăţii integrale şi cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stablite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursu a 5 ani calendaristici, prin plata în fie care an a 20% din valoarea acestora.”
Dacă ai vrut un break familial cu motor de 2 litri turbodiesel şi ai plătit de te-ai uscat, mai ai de aşteptat!
În cursul acestui termen, orice procedură de executare silită se suspendă de drept. Sumele de plată vor fi actualizate cu inflaţia, iar graficul de plată a tranşelor anuale va fi stabilit de autorităţi, scrie MEDIAFAX. Aceeaşi procedură va fi aplicată şi pentru plata restanţelor reprezentând titluri executorii deja emise şi pentru care nu a început încă executarea silită.
Cu alte cuvinte, dacă aţi plătit 1000 de euro taxă auto în 2008 şi aţi obţinut deja o decizie favorabilă şi un titlu executoriu în instanţă, va trebui să vă mulţumiţi cu cinci plăţi de 200 de euro fiecare, actualizate cu inflaţia, la care se vor adăuga dobânzile până la data plăţii integrale, precum şi cheltuielile de judecată. Dacă plăţile încep anul acesta, abia în 2019 veţi recupera integral banii de la stat.
Mai multe detalii despre această decizie, pe Mediafax.