Tariful RCA plafonat pentru transportatori
Protestul împotriva tarifelor mari la RCA s-a încheiat în cursul zilei de ieri. Transportatorii din patru organizaţii rămân, însă, pe poziţie în faţa Executivului, protestând împotriva tarifelor mari la poliţia de răspundere civilă auto (RCA), chiar şi după ce unul din lideri a anuţat că s-a ajuns la un acord la limitare a tarifului RCA la 7.500 de lei pe an pentru un camion. Aproximativ 1500 de persoane, care au adus câteva zeci de camioane, taxiuri şi tiruri, s-au adunat joi dimineaţa în faţa Palatului Victoria, la protestul organizat de cinci organizaţii din transporturi.
Cele câteva suite de mijloace de transport ce blocau Piaţa Victoriei, protestând împotriva tarifelor mari la RCA, se vor retrage din faţa Executivului, după ce organizaţiile transportatorilor au ajuns la un numitor comun cu ASF în privinţa tarifelor medii de referinţă.
„Trecem de la tarife nesimţite de 12.000 lei la un maxim de 7.500 de lei. Acesta va fi plafonat pentru cele de marfă. Dispar şi acele înţelegeri, discrepanţe create artificial de marile companii de asiguratori.
Este o mare victorie, nu a mea, a celor care au protestat azi aici, a transportatorilor din 22 de oraşe care au ieşit în stradă”, a declarat Augustin Hagiu, preşedintele FORT.
Potrivit liderilor protestatarilor, mitingul, programat între orele 9.00 şi 15.00, ar putea continua şi în zilele următoare, până când se va stabili un preţ de referinţă RCA care să convină tuturor actorilor de pe piaţa transportului. ”Mă aşteptam să fim chemaţi la masa rotundă a negocierilor, cu Guvernul, cu ASF. Dacă nu suntem chemaţi să discutăm, continuăm protestul. Mesajul este că nu plecăm de aici. Continuăm protestul până când se va stabili un preţ al poliţiei RCA de referinţă pentru totodeauna, nu doar pentru şase luni, aşa cum a stabilit Guvernul, ieri, prin ordonanţă de urgenţă. Nu comentez motivele pentru care unele organizaţii nu s-au raliat protestului nostru”, a declarat Augustin Hagiu, preşedintele FORT pentru MEDIAFAX.
În Piaţa Victoriei, transportatorii au adus, la un moment dat, un sicriu pe care au scriu ”Transport- RO”, o cruce din lemn legată cu o bucată de hârtie igienică şi o coroană: „Sunt simboluri că transportul de la noi este pe moarte. Este inadmisibil să se practice tarife atât de mari la tarifele RCA pentru anumite companii şi alte tarife pentru transportatorii mici. De situaţia de azi depinde afacerea transportatorilor, unii au intrat deja în faliment”, a adăugat Augustin Hagiu.
Dacă unii protestatari veniţi tocmai din Suceava la miting nu erau de acord cu expunerea efectelor mortuare ca simboluri ale protestului RCA, alţii, care au şi aprins lumânări, chiar au forţat cordonul de jandarmi pentru a ajunge la Guvern cu sicriul, crucea şi coroana mortuară. În timpul protestului, un poliţist care filma desfăşurarea de forţe a fost înconjurat de şoferi şi condus în afara perimetrului, sub presiunea solicitării să şteargă fişierul cu imagini şi a reproşurilor: „De ce ne filmezi?! Nu ai niciun drept?! Ce faci cu imaginile?! Arată-le să vedem dacă ai prins numerele noastre de maşini!”.
La orele 15 protestatarii rămăseseră în Piaţa Victoriei, însă în număr mai redus. Protestatarii fuseseră chemaţi la ASF să negocieze pe tema tarifelor RCA, însă discuţiile s-au purtat doar între liderii care nu şi-au scos oamenii şi maşinile în stradă şi reprezentanţii ASF. „Noi am negociat tariful de referinţă şi ASF a venit cu propuneri de 1000- 1200 lei pentru un taximetru pe an şi 4000 lei pentru un autobuz, 6000 lei pentru un cap tractor. Aceste tarife se vor plafonate, îngheţate pentru o perioadă mai lungă de şase luni. Noi de aceea am renunţat la protest, chiar dacă nici noi nu suntem de acord cu faptele ASF, chiar dacă şefii ASF nu ne convin şi le-am cerut demisia, ba chiar, săptămâna trecută, DNA a ridicat mai multe dosare de la ASF. Noi am purtat miercuri negocieri la Guvern şi ni s-au acceptat 14 puncte din 14 din lista noastră de revendicări. Noi avem 85.000 de maşini şi nu am cerut niciunui transportator de la noi să protesteze joi”, a declarat pentru MEDIAFAX Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.
Citeşte articolul complet în Gândul.info