Helge Sander, şeful Ministerului de Ştiinţă, Tehnologie şi Dezvoltare, împreună cu Lars Seier Christensen, fost CEO Saxo Bank, au propus organizatorilor Formulei 1 un circuit stradal în Copenhaga, în Danemarca, din 2020.
Conform Autosport, ministrul Sander s-a întâlnit cu CEO-ul F1 Chase Carey şi cu încă doi oficiali importanţi, la cursa din Singapore şi au discutat aplicat despre noul circuit din Danemarca. Zvonuri au fost încă de la începutul anului pentru o etapă nouă de F1 în Copenhaga.
Circuitul a fost schiţat de către Jan Magnussen, fost pilot în F1. L-a ajutat Herman Tilke, supranumit arhitectul circuitelor de Formula 1. La cum arată, circuitul a fost asemănat cu cel din Baku, Azerbaidjan. Fostul mare pilot Magnussen crede că noul Circuit, dacă vor fi respectate schiţele, va fi unul dintre cele mai spectaculoase.
Administraţia din Copenhaga se pare că e de acord cu construirea circuitului şi înţelege că evenimentul nu va fi uşor de organizat. Însemnă în primul rând multe resurse şi un disconfort cu care oamenii terbuie să fie de acord, pe care trebuie să-l înţeleagă.
Astfel, proiectul are nu numai suportul autorităţilor, dar şi pe cel al Guvernului, al familiei regale şi al primăriei. Acum, proiectule în faza de căutare de surse financiare pentru construirea circuitului.
Tot conform Autosport, Singapore Grand Prix a costat până acum administraţia 80 de milioane de lire sterline în fiecare an. Aproape 60% din aceşti bani au fost furnizaţi de către Guvern.
Opoziţia din Danemarca, formată din ecologişti, a criticat deja cursa şi a spus că va paraliza Copenhaga cel puţin o săptămână înainte şi după cursă.
Sander a spus că “s-a întâlnit cu management-ul din F1 şi că are încredere că va exista o cursă de Formula 1 în Copenhaga”.
În ajutorul lui Sander vine şi Brian Mikkelsen, ministrul Industriilor, care spune că a discutat cu investitori privaţi şi adevrtising-ul pe care îl vor primi în schimbul finanţărilor va fi pe măsură.
Lars Seier Christensen, fost CEO Saxo Bank – sponsor F1 pentru Lotus – a adăugat că vânzarea biletelor la un asemenea eveniment spectaculos în Copenhaga, nu va fi o problemă. El crede că pentru ţările nordice reprezentate de piloţii Magnussen, Ericsson, Raikkonen şi Bottas, circuitul din Danemarca va fi epicentrul spectacolului.
Oficialii din F1, contactaţi de către Autosport, au spus că primes oferte de organizare de Grand Prix-uri de la mulţi prompteri. Atât!
În istoria competiţiei sunt 71 de circuite, cu ultimul construit la Baku. În sezonul 2017 sunt 20 de curse, din care 9 în Europa, restul extracontinentale.