Ţara care analizează introducerea pedepsei capitalei pentru şoferii care provoacă accidente mortale
Guvernul din Bangladesh analizează introducerea pedepsei cu moartea în cazul accidentelor rutiere mortale, anunţă un oficial. Zeci de mii de elevi şi studenţi protestează în ultimele zile, după ce doi adolescenţi au fost călcaţi de un autobuz.
Zeci de mii de persoane, cei mai mulţi elevi şi studenţi, au participat în ultimele zile la proteste ample, care au paralizat capitala Bangladeshului, Dacca. Manifestanţii cer schimbarea codului rutier şi a legilor privind transportul, relatează agenţia de ştiri Reuters.
Un oficial din cadrul Guvernului de Dacca a declarat sub protecţia anonimatului că amendamentul propus se referă la şoferii care provoacă accidente mortale.
Aplicarea pedepsei capitalei în cazul accidentelor rutiere este deosebit de rară în lume. În acest moment, legile din Bangladesh prevăd o pedeapsă maximă de trei ani de ănchisoare în cazul accidentelor mortale. Autoritatea de transporturi din Bangladesh a întocmit o listă cu pedepsele maxime în diferite ţări, care variază de la 14 ani de închisoare în Marea Britanie până la 3 ani în India.
Poliţia a folosit duminică gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii, iar presa locală relatează că activişti şi simpatizanţi ai partidului de guvernământ au atacat elevii şi studenţii care protestau. Cel puţin 50 de manifestanţi au fost răniţi în urma acestor incidente. Ambasada SUA a condamnat atacurile ce au vizat miile de protestatari tineri care îşi exercitau paşnic drepturile democratice. Obaidul Quader, secretarul general al formaţiunii de guvernământ, Bangladesh Awami League (BAL), a afirmat că activiştii şi simpatizanţii partidului au acţionat în autoapărare, protestatarii fiind cei care au atacat primii.
Autorităţile au cerut ferm tinerilor să înceteze protestele. Ministrul de Interne, Asaduzzaman Khan, avertizează că răbdarea forţelor de ordine este pusă la grea încercare de aceste manifestări.