SUV-urile sunt puse la zid în Franța: Cine plătește taxa pe greutate
SUV-urile sunt puse la zid în Franța, care introduce taxa pe greutate pentru mașinile mai grele de 1.800 de kilograme. Noua taxă va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021.
Proprietarii de SUV-uri înmatriculate în Franța vor fi nevoiți să plătească o nouă taxă de anul viitor. Aceasta este de 10 euro pentru fiecare kilogram peste limita de 1.800 kg. Măsura este menită să-i stimuleze pe producătorii auto să reducă emisiile de bioxid de carbon. Mașini mai ușoare înseamnă un consum mai mic de combustibil și, implicit, emisii mai reduse.
Noua taxă nu se aplică în mod expres SUV-urilor, dar acestea sunt singurele mașini din categoria autoturismelor care vor fi afectate. Alegerea valorii de 1.800 de kilograme s-a făcut analizând foarte atent gama de mașini a producătorilor francezi, tocmai pentru a nu pune o presiune suplimentară pe aceștia. Mașinile electrice și hibride vor fi scutite de plata acestei taxe, la fel ca și mașinile de familie cu șapte sau mai multe locuri.
Taxa pe greutate: SUV-urile sunt puse la zid în Franța
Inițial, măsura propusă de Convenția Cetățenilor pentru Climat (CCC) prevedea taxarea vehiculelor mai grele de 1.400 de kilograme, dar ideea a fost respinsă de guvernul francez. În schimb, ministrul francez al Mediului, Barbara Pompili a anunțat că s-a ajuns la un compromis. Valoarea de 1.800 de kilograme înseamnă că aproape toate mașinile produse de fabricanți francezi vor fi scutite de plata taxei. În schimb, toți ceilalți producători care au SUV-uri mai mari în gamă vor fi afectați, măsura putând duce la eliminarea unor modele de pa piața franceză.
Asociațiile pentru protecția mediului au cerut guvernului francez să ia măsuri pentru a limita vânzările de SUV-uri în țară. Potrivit WWF, SUV-urile au impact devastator asupra climei dar și asupra bugetului familiilor. În prezent vânzările de SUV-uri reprezintă 38% din piața auto franceză, acestea fiind, în același timp, cea mai importantă sursă de creștere a poluării, după aviație, în perioada 2008-2018.
sursa: RFI