Sunt imaginile surprinse cu o cameră de bord probe la Poliție sau într-o instanță judecătorească – (VIDEO)

Publicat: 02 01. 2023, 22:58
Actualizat: 03 01. 2023, 09:46

Sunt tot mai mulți șoferii care folosesc camere de bord pentru a surprinde imagini din trafic atunci când conduc. Dacă ai surprins o faptă ilegală pe care ai înregistrat-o pe cameră, mai mult ca sigur te-ai întrebat și tu dacă sunt sau nu probe la Poliție sau într-o instanță imaginile filmate cu o cameră de bord.

Răspunsul este unul afirmativ, iar confirmarea vine chiar de la youtuber-ul Tavi Perțea, polițist de meserie. Într-un clip postat recent pe canalul său, Perțea transmite că imaginile filmate cu o cameră de bord pot fi considerate probe la Poliție sau într-o instanță, cu o singură excepție.

Până să vorbim concret despre cazurile în care imaginile surprinse de tine în trafic se pot dovedi folositoare ca probe, mai trebuie însă să lămurim un aspect. Indiferent de camera de bord sau de telefonul folosit, imaginile pot fi considerate probe la Poliție sau într-o instanță. Așadar, nu ai nevoie de aparate speciale, omologate într-un fel anume, pentru ca imaginile surprinse să poată fi folosite. Imaginile trebuie însă să fie cele reale, nemodificate în niciun fel.

Atunci când surprinzi imagini cu un accident rutier cu victime

Să spunem, pentru început, că ai filmat un accident rutier cu pagube materiale sau cu victime. Într-un astfel de caz, Poliția sau o instanță judecătorească va ține cont fără doar și poate de ceea ce ai filmat, în special dacă acestea sunt însoțite și de alte probe. Imaginile video se pot dovedi extrem de utile într-un asemenea caz, acestea arătând foarte clar cum s-a desfășurat un eveniment. În aceste condiții, imaginile video pot face diferența între o condamnare și o achitare, pot stabili vinovatul care a produs accidentul.

Atunci când surprinzi imagini în care ești amenințat sau înjurat

Mai departe, imaginile video surprinse cu ajutorul camerei de bord se pot dovedi utile și în alte situații. Spre exemplu, în cazul în care ai fost amenințat de către un alt șofer care participa la trafic sau în cazul în care ai fost înjurat în trafic sau ți s-au arătat semne obscene. Sau în cazul nefericit în care o persoană vine și îți distruge autoturismul. Chiar dacă persoana în cauză nu își va recunoaște faptele, imaginile vor stabili care este adevărul.

Care este excepția de la regulă

Ajungem în cele din urmă și la excepția despre care spuneam mai devreme. Aceasta se referă la acele cazuri în care ai surprins pur și simplu o neregulă în trafic, dar care nu s-a soldat cu un accident cu pagube materiale sau cu victime. Potrivit Art. 109 din OUG 95, “constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către poliţiştii de frontieră”.

De asemenea, același articol mai prevede faptul că “constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei”.

Astfel, chiar dacă ai surprins o simplă neregulă în trafic, Poliția nu va putea acorda niciun fel de sancțiuni în baza imaginilor surprinse de tine.

VIDEO: