Ce sumă colosală a primit România pentru a construi prima fază din autostrada Sibiu-Pitești?

Publicat: 04 09. 2020, 11:47
Actualizat: 04 09. 2020, 11:47

Statul român a primit o sumă importantă de bani pentru construcția primei faze din autostrada Sibiu-Pitești. Anunțul a fost făcut de Comisia Europeană.

GALERIE FOTO

Forul european a anunțat o investiție de 875,5 milioane de euro de la Fondul de Coeziune. Banii sunt rezervați construcției primei faze din autostrada Sibiu-Pitești. În comunicat se arată că drumul de mare viteză va fi primul de acest tip care va traversa Munții Carpați. Astfel, se va crea o conexiune mai bună de-a lungul coridorului Rin-Dunăre, dar și o legătură neîntreruptă între portul Constanța și vama Nădlac.

„Acest proiect va rezolva un mare blocaj de trafic din reţeaua românească de transport. Va creşte siguranţa rutieră, va scurta durata călătoriilor şi va reduce costul pentru pasageri şi pentru marfă „, susține comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Autostrada Sibiu – Piteşti va acoperi o distanță de 122,11 kilometri și va fi împărțită în cinci loturi. Este vorba despre Sibiu-Boița, Boița-Cornetu, Cornetu-Tigveni, Tigveni-Curtea de Argeș și Curtea de Argeș-Pitești.

Drumul de mare viteză va include opt noduri rutiere și nouă tuneluri.

Când va fi gata primul lot din autostrada Sibiu-Pitești?

Lucrările la primul lot de autostradă de 13,17 kilometri, care se vor realiza în baza unui contract în valoare de aproape 613 milioane de lei fără TVA încheiat de CNAIR, au fost demarate de către compania austriacă Porr Construct în luna martie a acestui an. Contractul prevede 12 luni de proiectare și trei ani de execuție. Constructorul va oferi o garanție de 120 de luni.

O primă fază a construcției este reprezentată de lucrările de excavație pentru fundația unui podeț dintre cele 21, care vor fi realizate pentru a permite trecerea animalelor dintr-o parte în alta a viitoarei autostrăzi.

Viteza maximă admisă pe autostrada Sibiu-Pitești va fi de 120 km/h în cele mai multe sectoare. În zonele în care relieful va permite, șoferii vor putea accelera până la 140 km/h.