Studiul de fundamentare al Autostrăzii Bucureşti – Ploieşti – Braşov, aprobat de Guvern. Taxele pentru şoferi ar putea fi de 6,3 euro / 100 de km
Guvernul a adoptat, miercuri, studiul de fundamentare pentru demararea unui Parteneriat Public Privat (PPP) pentru proiectarea, execuţia şi operarea autostrăzii Ploieşti – Braşov şi pentru operarea actualei autostrăzi Bucurşti – Ploieşti. PPP-ul se va întinde pe o perioadă de 44 de ani, dar în două etape.
Prima etapă va fi de 4 ani pentru proiectare şi execuţie şi 20 de ani pentru operare. Şoferii vor plăti o taxă pentru folosirea autostrăzii, iar pe parcursul PPP-ului statul va plăti partenerului privat o sumă anuală pentru amortizarea investiţiei, dar şi o plată de disponibilitate pentru perioada de operare a autostrăzii. Studiul ia în calcul şi taxarea încă din 2019 a actualei autostrăzi dintre Bucureşti şi Ploieşti.
Studiul de fundamentare pentru construcţia autostrăzii Ploieşti – Comarnic – Braşov, adoptat în şedinţa de Guvern de miercuri, prevede o „sumă de succes” dar şi o „amendă” pentru constructor, de 100 de milioane de euro pe an, în cazul devansării, respectiv în cazul întârzierii lucrărilor. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că Executivul va aproba studiul de fundamentare privind construcţia şi operarea segmentului de autostradă Ploieşti – Comarnic – Braşov, procedurile de atribuire urmând să înceapă din luna septembrie.
„În şedinţa de Guvern de astăzi, pe ordinea de zi suplimentară, a fost propus spre adoptare şi a fost adoptat un proiect de Hotărâre privind studiul de fundamentare pentru autostrada Bucureşti – Ploieşti – Comarnic – Braşov, sau, pe scurt, autostrada Ploieşti – Braşov. Este vorba despre primul proiect care va fi realizat în parteneriat public privat. Studiul de fundamentare a fost întocmit în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 39 din 2018 privind parteneriatul public privat. Din luna septembrie vor începe procedurile de atribuire şi dialogul competitiv cu investitorii, astfel încât până la sfârşitul anului să aibă loc şi semnarea acestui contract, iar această investiţie a fost identificată drept obiectiv prioritar în cadrul Masterplanului general de transport al României. Autostrada în lungime de aproximativ 107 km va realiza legătura cu municipiul Braşov, traversând axa turistică Sinaia – Buşteni – Azuga – Predeal. Menţionez avantaje socio-economice ce decurg din construirea acestei autostrăzi, cum ar fi creşterea siguranţei circulaţiei rutiere, reducerae numărului de accidente, reducerea duratei călătoriei, îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră şi a poluării fonice”, a anunţat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
Studiul mai preciează că pentru sectorul deja aflat în exploatare dintre Bucureşti şi Ploieşti operatorul privat va putea încasa taxe imediat de cum va instala sistemul de taxare, începând cu anul 2019 când este estimat încheierea contractului.
Astfel, din calculele prezentate, din taxă cei 62 de km ai autostrăzii Bucureşti – Ploieşti ar putea aduce circa 18 milioane de euro minim în 2019, peste 23 de milioane de euro minim în 2025 şi peste 28 de milioane de euro minim în 2030.
Taxele pentru şoferi ar putea fi de 6,3 euro fără TVA pentru fiecare 100 de km parcurşi de un autoturism
Documentul mai abordează şi potenţialele taxe care ar urma să fie aplicate pe autostradă.
„Taxa de utilizare a autostrăzii care va fi plătită de un autoturism la 100 km de autostradă parcursi este limitata la 6,3 euro fără TVA, şi poate fi supus indexării la data de 01 martie a fiecărui an cu rata de creştere a salariului mediu net din anul anterior. Nivelul tarifului perceput este stabilit în funcţie de distanţa parcursă de vehicul. Pentru un vehicul din categoria LGV se plăteşte, pentru fiecare 100 km autostradă 8,82 euro fără tva, iar pentru un HGV şi un Bus se plăteşte 12,6 euro fără tva”, se precizează în studiu.