Studiu neaşteptat: ce e mai periculos decât să foloseşti telefonul la volan

Autor: Oraan Mărculescu 28 nov. 2013 Știri auto
Studiu neaşteptat: ce e mai periculos decât să foloseşti telefonul la volan

Cam în toate ţările unde autorităţile investesc în campanii pentru prevenirea accidentelor rutiere vedem diverse spoturi şi avertismente care încearcă să-i facă pe şoferi să conştientizeze riscurile folosirii telefonului la volan, mai ales în trafic aglomerat.

Cercetătorii australieni de la Universitatea Monash, însă, consideră că telefonul la volan e ”mic copil” pe lângă un alt factor: distragerea atenţiei provocată de copiii din maşină, considerată de 12 ori mai periculoasă!

Conform studiilor întreprinse de australieni, un părinte care are copii în maşină este atent la trafic în medie doar 3 minute şi 22 de secunde într-un timp de 16 minute, cât a fost considerată durata traseului din studiu. Adică, în 80% din timp, părinţii care conduc şi au copii mici în maşină nu acordă suficientă atenţie condiţiilor de trafic!

Dacă vă întrebaţi cum a fost realizat studiul, acest lucru s-a făcut simplu: plasând camere ascunse în maşinile celor 12 familii participante la studiu. Astfel, analizând comportamentul celor de la volan, specialiştii australieni au reuşit să ne ofere o cuantificare a distragerii atenţiei.

Prin urmare, distragerea atenţiei părintelui de la volan se poate împărţi astfel:

  • 76,4% – privirile aruncate în oglindă sau chiar întoarcerea capului spre spate pentru verificarea ”statusului” copiilor de pe banchetă
  • 16% – vorbitul (în general certatul) cu copiii
  • 7% – ajutorul acordat copiilor pentru diversele activităţi (ştiut fiind că, de multe ori, copiii se plictisesc în spate)
  • 1% – angrenarea în jocuri cu copiii, pentru a le face timpul să treacă mai uşor

În ce priveşte comparaţia cu vorbitul la telefon, specialiştii consideră că, pe acelaşi traseu, dacă un şofer îşi foloseşte telefonul va creşte riscurile de accident de 2,8 ori, însă, în cazul transportării copiilor, acest risc este de peste 33%.

Interesant este şi faptul că rezultatele nu par să fie influenţate dacă şoferul este însoţit de un pasager în dreapta (de exemplu, o prietenă sau un bunic), nevoia de control a părinţilor fiind mult mai puternică. Totodată, cercetătorii australieni consideră că riscurile distragerii atenţiei scad destul de mult dacă părinţii ştiu să-i pună corect pe copii în scaunele dedicate.



Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide