Strici cutia de viteze dacă retrogradezi din treapta a 2-a în treapta întâi?
Șoferii care conduc o mașină cu transmisie manuală trebuie să fie foarte atenți cum schimbă treptele de viteză. Dacă nu respectă anumite reguli, pot să distrugă tot sistemul. De exemplu, strici cutia de viteze dacă retrogradezi din treapta a 2-a în treapta întâi, când te afli în mers cu mașina?
Mașinile cu transmisie manuală pot pune multe probleme șoferilor. Și nu doar când e vorba de plecarea de pe loc, ci și când trebuie să reduci viteza.
Pentru că la o cutie de viteze manuală, treptele de viteză trebuie ajustate permanent, în sus sau în jos, în funcție de viteza de deplasare.
Însă, e important de știut cum se face, corect, retrogradarea treptelor de viteză și ce trebuie să eviți.
Strici cutia de viteze dacă retrogradezi din treapta a 2-a în treapta întâi?
Teoretic, retrogradarea treptelor de viteză, de la mare la mic, se face succesiv. Adică, din treapta a 5-a, de exemplu, reduci în a 4-a, apoi a 3-a și într-un final a 2-a.
„Treapta întâi este pentru a pleca de pe loc. Poți să pleci și cu a 2-a, a 3-a sau chiar a 4-a sau a 5-a de pe loc, dar vei uza foarte mult ambreiajul. Retrogradarea e bine să se facă succesiv, dar nu e o problemă dacă ai, să zicem, 60 km/h și treci din a 5-a în a 3-a. Însă, dacă ai 120 km/h și treci din a 5-a într-a 3-a, probabilitatea de a distruge cutia de viteze este foarte mare”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.
Aceeași situație este și în cazul retrogradării din treapta a 2-a în treapta întâi.
„Trebuie să ai mare grijă la viteza mașinii și la turația motorului. La majoritatea mașinilor s-ar putea nici să nu te lase să faci asta. Poți să retrogradezi în treapta întâi doar la viteze foarte mici, sub 10-20 km/h. Și trebuie să fii foarte atent cu ambreiajul. Altfel, e posibil să faci cutia de viteze praf dacă treci din a 2-a în treapta întâi”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.
Așadar, dacă ești oprit sau ai viteză mică, poți să retrogradezi din treapta a 2-a în treapta întâi. Dar, în oricare alte condiții, pericolul de a distruge cutia de viteze este foarte mare.
Ce nu ar trebui să faci niciodată la o mașină cu transmisie manuală
Pentru a proteja cutia de viteze manuală, iată ce nu ar trebui să faci niciodată:
- să nu ții apăsat ambreiajul în timp ce conduci;
- să nu schimbi treptele de viteză fără a apăsa ambreiajul;
- să nu lași mașina în viteză atunci când staționezi la semafor sau în trafic;
- să nu folosești o treaptă de viteză care nu e corelată cu turația motorului și viteza de deplasare;
- să nu turezi excesiv motorul înainte de a trece la treapta următoare de viteză deoarece;
- să nu treci în treapta a 2-a imediat ce mașina s-a pus în mișcare;
- să nu lași la punctul „mort” schimbătorul de viteze când te afli în mers.